Nieuws
Gemeenten moeten contracten met Gazprom verbreken

Gemeenten die een contract hebben met Gazprom Energy NL moeten dat voor 10 oktober verbreken. Dat heeft de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) bericht na contact met het ministerie van Economische Zaken. Aanleiding vormt het vijfde sanctiepakket tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne. Gazprom Energy NL levert gas en stroom. Leidschendam-Voorburg heeft geen contract met het bedrijf, zo’n 120 andere gemeenten wel.

VNG: ‘Weliswaar zijn de stemrechten van Gazprom Germania GmbH (een vennootschap die eigenaar is van Gazprom Energy NL) nu in tijdelijk beheer bij de Duitse overheid, maar Gazprom Germania is niet in Duits eigendom of genationaliseerd. Dit betekent dat Gazprom Energy NL formeel onderdeel is van het Russische Gazprom en daarmee op de sanctielijst staat’.

Het ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat gemeenten compensatie ontvangen van alle boetes, schadeclaims en schadevergoedingen als gevolg van het ontbinden van contracten. VNG heeft het departement om hulp gevraagd voor gemeenten die elders nieuwe contracten voor gas en/of stroom moeten afsluiten. VNG zelf is bezig met de uitwerking van de optie om één contract te sluiten met een energieleverancier, waar alle gemeenten gebruik van kunnen maken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter