Nieuws
Vragen over messengeweld Leidschendam-Noord

VVD-gemeenteraadslid Sabrina van den Heuvel wil van B&W informatie over messengeweld in Leidschendam-Noord. Dit naar aanleiding van een bericht bij Omroep West over een Leidschendamse jeugdbende met als kop ‘Het is steken of gestoken worden’.

Het raadslid wil weten hoeveel incidenten met steekwapens zich de afgelopen jaren in Leidschendam-Voorburg hebben voorgedaan, en hoeveel daarvan in Leidschendam-Noord.

Van den Heuvel haalt een citaat aan uit het bericht van de omroep: ‘Wij worden een drillgroep genoemd’, zegt Goofy. ‘Dat stoort ons, want dat zijn we niet. Wij zijn een groep vrienden die elkaar helpen. We maken veel geld en dragen messen en hebben andere wapens zodat we ons kunnen beschermen tegen andere groepen die problemen met ons zoeken’.

‘Volgens Jan-Dirk de Jong, criminoloog met een specialisme in jeugdcriminaliteit, kun je spreken van een jeugdbende, als een groep een bepaalde duurzaamheid heeft. En als ze zich identificeren met hun identiteit als criminele jongeren’.

Van den Heuvel: ‘Herkent het College van B&W zich in het artikel geschetste beeld dat jeugdbendes in De Prinsenhof toenemen? Zo ja, welke acties heeft het College tot nu toe genomen om de veiligheid van bewoners van de wijk te waarborgen?’

Ze legt B&W nog een citaat voor: ’We maken veel geld en dragen messen en hebben andere wapens zodat we ons kunnen beschermen tegen andere groepen die problemen met ons zoeken. Messen zijn een hype geworden onder jongeren. Je moet er haast wel een hebben, anders kun je je niet verdedigen’.

‘Criminoloog Jeroen van den Broek stelt dat preventief fouilleren een oplossing biedt. De kans dat je gefouilleerd wordt, en gepakt met een wapen, zou er al toe leiden dat veel wapens thuis worden Gelaten. Hij stelt: Die bevoegdheden heeft de politie doorgaans niet, al zijn er uitzonderingen. Denk aan de risicowedstrijden bij voetbal. Daarvoor is een plaatselijke verordening nodig’.

Het raadslid: ‘Is het college bereid in samenwerking met de politie, scholen en maatschappelijke- en andere wijkverenigingen op korte termijn een inleveractie voor (steek)wapens en een informatiecampagne richting ouders/verzorgers te organiseren? Hoe staat het college tegenover het opnemen van een zogenoemd messenverbod in de Algemene plaatselijke verordening (APV)? Hoe staat het college tegenover preventief fouilleren op messen? Is het college bereid dit middel in te zetten in Leidschendam/wijk De Prinsenhof?’

Het hele stuk van Omroep West is hier te lezen: https://www.omroepwest.nl/nieuws/4568004/leidschendamse-jeugdbende-het-is-steken-of-gestoken-worden

(foto politie)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com