Nieuws
GroenLinks laat eigen wethouder vallen

GroenLinks heeft voor een motie van afkeuring gestemd tegen de eigen wethouder in B&W, Floor Kist. De motie was afkomstig van PvdA-voorman Jochem Streefkerk. Behalve PvdA en GroenLinks stemden ook SP en ChristenUnie voor. De stemmen van de vier partijen waren onvoldoende voor een meerderheid. De motie werd verworpen.

Aanleiding voor de motie vormde het feit dat B&W medio april besloten geen voorkeur uit te spreken voor kansrijke locaties waar flexwoningen zouden moeten komen. Dit vanwege de reuring die zulks in de omgeving zou geven. Een besluit werd als politiek ‘te zwaar’ bestempeld in een tijd dat er een nieuwe coalitie wordt gevormd. De zaak werd daarom gepauzeerd.

In december 2021 vroeg de hele gemeenteraad om het snel zoeken naar plekken voor flexwoningen. Kist beloofde dat toen. Volgens de motie was hij die belofte door het besluit van medio april in B&W niet nagekomen. Bovendien had hij de wens van de gemeenteraad, zijn opdrachtgever, niet gehonoreerd. De handelwijze van de wethouder werd in de motie afgekeurd.

Namens GroenLinks voerde nieuwkomer Kees Elenbaas het woord. Hij erkende dat het ‘vreemd’ was dat zijn partij een motie tegen de eigen wethouder steunde. ‘Een precedent’. Hij verweet Kist echter dat er nog steeds geen opvangplekken in de gemeente zijn, iets waar de flexwoningen mede voor hadden moeten dienen. ,,Dat telt heel zwaar voor ons. De motie uit december is niet uitgevoerd. We hebben 223 plaatsen nodig en we hebben er nul. Een beschamende situatie. We hebben geen antwoord op de vraag. Het pauzeren is ook niet gemeld of toegelicht.’’

Marie-Christine van der Gronde (GroenLinks) trachtte Kist er nog toe te verleiden ook zijn collega’s in B&W mee te nemen in het besluit van 19 april door hem de vraag voor te leggen of het alleen zijn besluit was of een B&W-besluit. Kist ging daar niet op in. ,,Ik neem hem zelf’’, zo zei hij verwijzend naar de motie van afkeuring.

Philip van Veller (VVD) zei ‘verbijsterd’ te zijn over de motie. ,,Die geeft geen pas. De motie is buitenproportioneel. Politiek met een kleine p. Floor Kist functioneert fantastisch. Dit zegt meer over links en GroenLinks dan over hoe we met elkaar omgaan in deze gemeenteraad.’’

Bianca Bremer (GBLV): ,,Ik ben erg teleurgesteld. Deze motie gaat om de persoon, niet de inhoud.’’. Diederik Visser (CDA): ,,Kist heeft onhandig gemanoeuvreerd maar moet wel kunnen doorgaan met zijn werk.’’ Mahjoub Mathlouti: ,,Dit is een te zwaar middel dat geen recht doet aan de staat van dienst van wethouder Kist.’’

De hele zaak kwam aan de orde in een debat over de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. De gemeenteraad stemde unaniem voor een voorstel van B&W daarvoor 1,5 miljoen euro vrij te maken.

Met de stemmen van VVD en GBLV tegen werd ook een PvdA-motie aangenomen waarin B&W gevraagd wordt binnen een maand te rapporteren over de uitvoering van de motie flexwoningen uit december 2021 en een stappenplan te presenteren om die woningen te realiseren.

Wethouder Kist gaf verder aan dat alle ondernemers die nu in Vlietweg 16/17 zitten in datzelfde gebouw van ontwikkelaar IMP vervangende werkruimten aangeboden krijgen. In Vlietweg 16/17 moeten 140 Oekraïnse vluchtelingen woonruimte krijgen. Zij komen voor in het gebouw. Daar zitten nu ongeveer 35 ondernemers. Hen is de huur per 31 juli, bij anderen 31 oktober, opgezegd. Volgens Kist kunnen zij achterin het gebouw verder werken.

Tenslotte besloot de gemeenteraad met de stemmen van VVD tegen, een tijdsdocument te laten maken over de gevolgen van de Oekraïne-oorlog in Leidschendam-Voorburg. Het erfgoedpodium moet dat gaan regelen samen met lokale mediapartners.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter