Nieuws
Politie maakte profiel van jeugdgroepen

De politie heeft een profiel van een vijftal jeugdgroepen die binnen de gemeente actief zijn: vier in Leidschendam-Noord en één in de Voorburgse wijk Bovenveen. Dat heeft korpschef Ronald de Haas gemeenteraadsleden in januari al bericht. Deze week werd via Omroep West bekend dat er een jeugdgroep in Leidschendam-Noord actief is die zich met messen bewapend. In een reactie daarop liet de politie weten geen groep ‘te zien’.

In het profiel staan zaken als: samenstelling van de groep, drugsgebruik leden, strafblad leden, delicten door leden, contact hulpverlening, contact met andere jeugdgroepen binnen en buiten gemeente. Op basis van het profiel werden de groepen ingedeeld op risico: laag, midden, hoog. Vervolgens werd in overleg met de burgemeester en de officier van justitie bepaald wat de politie kan en/of moet doen om de overlast en criminaliteit van de betrokken groep of groepen tot een beheersbaar niveau terug te dringen.

De politie constateerde eerder dit jaar al dat het aantal gewelddelicten onder jongeren toeneemt. Dat werd toegeschreven aan het willen hebben van een bepaalde status, gebruik drank/drugs, de kick ervan.

Tegenover Omroep West verklaarde De Haas dat de jeugd prioriteit heeft bij de politie. Vanaf 1 januari 2021 hebben zich 18 mesincidenten binnen de gemeente voorgedaan. Daar waren 35 jongeren bij betrokken. De jongeren die Omroep West sprak verklaarden ook wapens te verstoppen, zowel binnen als buiten, om die indien nodig snel te kunnen pakken.

Ondertussen heeft CDA-fractieleider Ron van Duffelen vragen aan B&W gesteld over de jeugdbende in Leidschendam-Noord:

= Heeft de gemeente en/of de politie zicht op het aantal jeugdbendes in Leidschendam-Voorburg? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoeveel jeugdbendes zijn actief in Leidschendam-Voorburg en meer in het bijzonder in de wijk Prinsenhof en wat is de omvang van deze jeugdbendes?

= Welke vormen van criminaliteit ondernemen deze bendes?

– Welke maatregelen treft u om het veiligheidsgevoel bij andere inwoners van de wijk te behouden? Ziet u mogelijkheden om het buurtpreventie te versterken? Zo ja, is het buurt preventieteam geëquipeerd om het fenomeen van jeugdbendes te onderkennen en erover te rapporteren?

= Welke maatregelen onderneemt de politie tegen deze bendes en hoe wordt voorkomen dat deze jongeren eenvoudig te werven zijn voor criminaliteit? Is er voor buurtbewoners een mogelijkheid om, via verhoogde frequentie van spreekuur van wijkagent en of de wijkcontactpersoon, in gesprek te gaan over de aanwezigheid van jeugdbende(s)?

= Hoe verhoudt het programma ‘Sterk voor Noord’ zich tot deze jeugdbende(s) en welke inzet wordt vanuit het programma gepleegd op het voorkomen dat jongeren vervallen in criminaliteit?

= In het artikel reageert politiechef Ronald de Haas verrast over de aantijgingen van de jongeren. De CDA-fractie vraagt zich waarom de politie verrast reageert en welke informatiepositie de politie in de wijk heeft? Wat weet de politie van oudere groepsleden die voor jongeren messen verstoppen in de bosjes, zoals het artikel aangeeft?

= In het artikel wordt voorts gesproken over bevriende groepen in Den Haag en rivaliserende groepen in Delft en Zoetermeer. Heeft de politie zicht op deze groepen en welke maatregelen worden hierop regionaal getroffen? Is bekend hoe buurgemeente hiermee omgaan en is er sprake van samenwerking met buurgemeenten?

= Voert u een gerichte aanpak op jeugdbendes, of is voor deze doelgroep specifiek beleid ontwikkeld? Zo ja, kunt u hier de gemeenteraad over informeren? Zo, nee, waarom niet?

= Bent u bereid bestuursrechtelijke maatregelen, zoals cameratoezicht of gebiedsverboden, in te zetten tegen jeugdbendes? Zo nee, waarom niet? (illustratieve foto)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter