Nieuws
Meer zorg in ziekenhuis Antoniushove

De HMC-ziekenhuisgroep gaat de zorg in ziekenhuis Antoniushove uitbreiden. Er komen meer operatiekamers en meer faciliteiten voor dagbehandeling. De bestaande operatiekamers worden opgeknapt. Daarna worden poliklinieken, medische ondersteuning en andere zorgfuncties gerenoveerd of vernieuwd. Behandelingen waarvoor een operatiekamer nodig is of de patiënt in het ziekenhuis moet overnachten komen van ziekenhuis Bronovo naar Antoniushove.

Dat heeft HMC bekend gemaakt in een nieuw huisvestingsplan voor de drie ziekenhuizen Antoniushove, Bronovo en Westeinde. De sluiting van Bronovo is vooralsnog van de baan. Dat ziekenhuis blijft tot minstens 2030 doordraaien als weekziekenhuis, net als nu.

,,Dit plan sluit aan bij ontwikkelingen in de zorg, houdt rekening met een regio die groeit en vergrijst én past bij onze portemonnee’’, zegt HMC-bestuursvoorzitter Ingrid Wolf. Uitgangspunt blijft dat HMC op termijn toewerkt naar twee hoofdlocaties: Antoniushove en Westeinde. De plannen voor Westeinde en Bronovo zien er zo uit:

= Westeinde:

Intensive care voor complexe en acute zorg wordt vernieuwt en vergroot. Ook komen er extra operatiekamers en worden de verpleegafdelingen gemoderniseerd. De parkeermogelijkheden worden uitgebreid en met de gemeente Den Haag wordt gewerkt aan een betere bereikbaarheid,

= Bronovo:

Tot 2030 blijft Bronovo open als weekziekenhuis. Ook na 2030 blijft HMC actief in de wijken Benoordenhout en Scheveningen. In Bronovo vindt planbare zorg plaats: behandelingen en operaties die geen spoed hebben. HMC heeft een plan ontwikkeld voor het bieden van vernieuwende zorg in Bronovo, die past bij de wensen van patiënten. Er is behoefte aan geïntegreerde zorg voor ouderen of mensen met een chronische ziekte. Daar krijgen ze dan zorg onder de hoede van een huisarts of een specialist ouderengeneeskunde.

,,Net als ieder ander ziekenhuis hebben we te maken met grote uitdagingen’’, vertelt Wolf. ,,Stijgende zorgkosten, afspraken met de regering waarin staat dat ziekenhuizen niet verder mogen groeien, een krappe arbeidsmarkt en een regio die groeit en vergrijst.”

Voorzieningen voor de acute en complexe zorg, zoals ingrepen bij hersenbloedingen, zijn duur en vragen om zeer gespecialiseerd personeel dat 24 uur per dag beschikbaar moet zijn. “Daarom concentreren we de hoogcomplexe én acute zorg op Westeinde en behandelen we in Antoniushove patiënten met kanker. Hier brengen we expertise samen, werken we innovatief en efficiënt en bieden we maximale kwaliteit.”

,,Het vernieuwen van de huisvesting is geen makkelijke puzzel. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. We concludeerden dat de regio groeit en vergrijst en dat dit de zorgvraag laat stijgen. Niet alleen voor de ziekenhuizen, maar ook bij andere zorgorganisaties. Dit gezamenlijke toekomstbeeld hebben we meegenomen in onze plannen. Een huisvestingsplan gaat natuurlijk over de gebouwen en de stenen, maar nog veel meer over de zorg die we bieden. We gaan een flinke stap zetten in onze duurzaamheidsambities. We gaan meer zorg op minder vierkante meters bieden zodat HMC bijdraagt aan haar maatschappelijke opdracht om de stijgende kosten van de zorg te beheersen en patiënten van HMC de beste medisch specialistische zorg te geven. Nu, en in de toekomst.”

De eerste bouwactiviteiten starten in 2023. Het bouwprogramma loopt tot 2035. In 2026 is er een eerste evaluatie. De renovatie van de gebouwen wordt zo gepland dat er zo weinig mogelijk overlast zal zijn voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter