Nieuws
Regels gebruik ondergrond op bouwlocaties

B&W willen de mogelijkheid krijgen om in Klein Plaspoel Polder (KPP) en Overgoo te bepalen wat er in de ondergrond gebeurt. Dit in verband met geplande woningbouw in beide gebieden en het gebruik van bodemenergie voor het verwarmen en koelen van die woningen.

Dat blijkt uit een nota die wethouder Jan Willem Rouwendal aan de gemeenteraad heeft gezonden. Bij het gebruik van de bodemenergie gaat het om ‘open systemen’ waarbij warmte en kou als het ware worden opgeslagen in het grondwater, en ‘gesloten systemen’ die warmte en kou uit de bodem halen door geleiding.

B&W willen de ondergrond in beide gebieden optimaal gebruiken voor bodemenergie. Dus wil men voorkomen dat degene die het eerst komt ook het eerst maalt. KPP en Overgoo worden daarom aangewezen als interferentiegebieden. Daardoor kunnen B&W reguleren wat er in de ondergrond gerealiseerd wordt en voorkomen dat systemen elkaar in de weg zitten.

Open systemen, waarbij infiltraties in en onttrekkingen grondwater plaatsvinden, zijn goed voor 50 woningen en meer. Ze werken op diepten van 20 tot 250 meter. Gesloten systemen werken per woning en gaan tot een diepte van 200 meter. KPP en Overgoo zijn tezamen 20 hectare groot. Er zijn meer dan 1000 woningen gepland.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter