Nieuws
Groentip: Laat de de Rietorchissen maar staan

Tijd voor een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘Langs het Zijdepad in Leidschendam ontluiken de Rietorchissen in het voorjaarszonnetje. Samen met Grote Ratelaar en Scherpe Boterbloem vormen ze, ondanks dat het en algemene soort is, een bijzonder stukje Stadsnatuur. Want zo gewoon is het eigenlijk niet, de omstandigheden moeten optimaal zijn. Orchideeën hebben heel lichtgewicht zaad. Wanneer je de minizaadjes in het zonlicht ziet dansen lijken het net stofdeeltjes. Tijdens de evolutie zijn de zaden steeds meer gewicht van hun af gaan gooien en daarmee ook de kiemstoffen die normaliter nodig zijn om te ontkiemen. Daarvoor gebruikt het orchideezaadje een bodemschimmel, wanneer het zaadje bij de juiste schimmel landt, wordt het door de schimmel geïnfecteerd. Op die manier krijgt het zaadje voedingsstoffen binnen om vervolgens uit te groeien tot een plant, en de rest van haar bestaan, samen te leven met de schimmel. Het heeft dan ook geen zin om een orchidee uit te steken en mee naar je eigen tuin te verhuizen. Je verbreekt daarmee een goed huwelijk dat we in de ecologie symbiose noemen. Dus ga je op plantenjacht neem alleen de foto’s mee naar huis. Hier op de foto zie ook nog eens het achterwerk van de Grauwe Vleesvlieg’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter