Activiteiten
Burgemeester opent ‘In de tuin van de kunstenaar’

Dit jaar bestaat de Stichting Beeldende Kunst 40 jaar. Ter gelegenheid hiervan houden ze een grote lustrum-expositie genaamd ‘In de tuin van de kunstenaar’. De burgemeester opende deze tentoonstelling onder grote belangstelling.

Bij lange na pasten de mensen niet in het smalste pandje van Voorburg. De burgemeester voerde de openingshandeling daarom buiten uit. Hij mocht stokrozen zaaien. Passend bij het thema ‘In de tuin van de kunstenaar’, maar ook omdat stokrozen in floriography (de Engelse bloementaal) staan voor ambitie. De Kunstuitleen spreekt hiermee de ambitie uit, om nog vele jaren te blijven groeien en bloeien.

De Stichting Beeldende Kunst Voorburg wordt al 40 jaar gerund alsof het een prachtige tuin is. De Stichting heeft door de jaren heen gepassioneerde bestuursleden en vrijwilligers gekend, die hun mouwen opgestroopt hebben om de Kunstuitleen tot bloei te brengen. Zij zorgden altijd voor een vruchtbare bodem, de voedingsbodem waarin kunstenaars tot volle wasdom konden groeien. En de klanten plukten hier de vruchten van.

Sommige klanten vonden het zo leuk in ‘deze tuin’ dat ze zelf ook mee gingen helpen. Er zijn vele klussen te doen in de tuin; onkruid wieden, zaaien, af en toe sproeien … Zo ook bij de Kunstuitleen: De een doet de boekhouding, een ander geeft kunstlessen en weer anderen helpen wekelijks in de winkel. Lijkt het je ook mooi om mee te helpen? De kunstuitleen heeft op woensdagmiddag nog plek voor twee nieuwe winkelmedewerkers.

De burgemeester roemde de Kunstuitleen in zijn speech om het feit dat ze al 40 jaar een podium is voor kunstenaars en een plek is om inspiratie op te doen. Vanaf het begin in het smalste pandje van Voorburg, waar mensen naar toe blijven komen om een bijzonder kunstwerk te lenen of te kopen voor in hun huis.

Het thema ‘In de tuin van de kunstenaar’ wordt breed geïnterpreteerd. Niet alle kunstenaars hebben de beschikking over de luxe van een eigen tuin. De tuin van de kunstenaar kan dus ook het stadspark zijn of een bloembak op het balkon. Toch heeft een aantal kunstenaars echt een passie voor tuinieren.

Meer dan 40 kunstenaars gingen exclusief voor de Kunstuitleen aan de slag. Zo kunnen ze nu een pand vol nieuwe, vers gemaakte schilderijen, tekeningen en sieraden tonen, geïnspireerd op de vraag: ‘Wat is een tuin voor jou?’ Sommige kunstenaars schilderden hun eigen tuin of een droomtuin… Bij anderen reikt de tuin verder dan de eigen grond. En weer anderen verwerken materiaal uit de tuin in sieraden en schilderijen. Het is een veelzijdig en groen geheel geworden. Tuinen om in huis te halen! De expositie ‘In de tuin van de kunstenaar’ bij de Kunstuitleen, Herenstraat 92 Voorburg, is te zien tot en met 15 juni.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter