Nieuws
11,6 procent woningen heeft zonnepanelen

Zuid-Hollanders kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 11,6% van de Zuid-Hollandse woningdaken panelen te vinden. De provincie telt volgens de meest recente data zo’n 196.000 woningen met zonnepanelen, een stijging van 181% ten opzichte van 2017. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

In Nederland heeft zo’n 17,8% van de woningen zonnepanelen op het dak. Ten opzichte van de rest van het land hebben inwoners van Zuid-Holland dus nog een achterstand. Wel zijn de verschillen tussen gemeenten groot. Zo zijn in Zoeterwoude naar verhouding het vaakst zonnepanelen te vinden op daken. Bijna 1 op de 3 woningen heeft daar een installatie op het dak. Zoeterwoude wordt gevolgd door: Kaag en Braassem (27,9 procent) Hardinxveld-Giessendam (27,5%), Midden-Delfland (26,2%) en Goeree-Overflakkee (26%).

In grote steden als Rotterdam (4,1%) en Den Haag (5,4%) hebben woningen naar verhouding juist het minst vaak een installatie op het dak om duurzame energie op te wekken. Hierover zegt energie-expert Joris Kerkhof: ,,Ook al blijven steden achter er is wel een toename in het aantal zonnepanelen. In absolute zin ging Den Haag bijvoorbeeld van 5000 woningen naar ruim 14000 woningen met zonnepanelen.” https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/zonnepanelen-2022

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter