Nieuws
Geen extra hulp inwoners getroffen door inflatie

B&W gaan geen extra hulp bieden aan inwoners met een smalle beurs die hard getroffen worden door de snelle prijsstijgingen en inflatie. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Floor Kist op een appèl van PvdA, GroenLinks (de partij van de wethouder), SP en ChristenUnie.

‘Het college van B&W vindt het een zorgelijke ontwikkeling wanneer inwoners in de gemeente te maken krijgen met negatieve gevolgen van de hoge inflatie’, aldus Kist. ‘Door hoge inflatie en stijgende prijzen voor grondstoffen, krijgen ook mensen met een sociaal minimum te maken met hogere prijzen’.

Kist wijst erop dat om de twee jaar een onderzoek naar armoede in de gemeente wordt uitgevoerd. Zo ook dit jaar. ‘Wanneer de Armoedemonitor is afgerond zal de gemeenteraad de uitkomsten ontvangen’.

Op de vraag of B&W getroffen huishoudens gaat ondersteunen, vanuit onder meer coronaherstelbeleid en bijzondere bijstand stelt Kist: ‘Het bestrijden van hoge inflatie en het aanpassen van het sociaal minimum zijn de bevoegdheid van het rijk. Dit laatste gebeurt twee keer per jaar, in januari en in juli. Dit bepaalt de hoogte van de bijstandsnorm die de gemeente kan verstrekken. Het rijk heeft het sociaal minimum in januari niet dusdanig aangepast dat de koopkracht van inwoners met een laag inkomen is gerepareerd. Mogelijk gebeurt dit in juli wel’.

‘Uiteraard kunnen inwoners met een inkomen tot 130% van het vastgestelde sociaal minimum wel aanspraak maken op verschillende gemeentelijke minimaregelingen. Deze minimaregelingen zorgen er voor dat inwoners minder uitgaven hebben. Daarnaast is het initiatief van de Rijksoverheid voor de verhoging van de energietoeslag naar 800 euro een belangrijke maatregel om inwoners te ondersteunen. Tenslotte kan er, indien er sprake is van individuele bijzondere omstandigheden, ook aanspraak gemaakt worden op bijzondere bijstand. Het coronaherstelbeleid voorziet niet in ondersteuning van gezinnen ter compensatie van de hoge inflatie’. (foto Geldcheck)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter