Nieuws
GroenLinks noemt eigen gedrag ‘pijnlijk’

GroenLinks noemt het ‘pijnlijk’ dat men vorige week in de gemeenteraad een motie van afkeuring tegen de eigen wethouder Floor Kist steunde. ‘Echter, onze fractie had niet het gevoel dat zij anders konden’, zo laat de partij in een verklaring weten.

De motie van afkeuring werd ingediend door de PvdA. Aanleiding was het feit dat de wethouder niet voortvarend genoeg werkte aan de wens van de gemeenteraad om snel flexwoningen te realiseren. Die wens – een unaniem aangenomen motie – werd eind 2021 geuit.

Kist had de gemeenteraad eerder in een commissievergadering bericht dat het aanwijzen van plekken voor de realisatie van flexwoningen zo ingrijpend was dat hij zulks liever over liet aan een na de gemeenteraadsverkiezing nieuw te vormen coalitie. Na kritiek vanuit de gemeenteraad herzag hij dat. De kwestie is extra actueel nu er Oekraïnse vluchtelingen opgevangen moeten worden.

‘Wethouder Floor Kist meldde dat er niet langer wordt gepauzeerd met de uitvoering van de motie maar hij had nog weinig hoopgevende berichten. Waarna een motie, gesteund door GroenLinks, die de handelwijze van de wethouder afkeurde, het niet haalde’.

‘Pijnlijk voor zowel de wethouder als de fractie van GroenLinks. Echter, onze fractie had niet het gevoel dat zij anders konden. Zorgen voor een ruimhartig asielbeleid was één van de belangrijkste redenen om deel te nemen aan dit college van B&W. En voor de motie voor flexwoningen hebben we hard gevochten’.

‘GroenLinks-raadslid Kees Elenbaas benadrukte dat voor de noodopvang van vluchtelingen te weinig is gedaan en te laat is gereageerd. We komen zelfs als Overgoo heel snel wordt omgebouwd, nu al zeker 100 plaatsen te kort’.

Ook de PvdA heeft inmiddels gereageerd. ‘Op dit moment biedt Leidschendam-Voorburg als gemeente welgeteld aan nul Oekraïnse vluchtelingen noodopvang. Beschamend. Gelukkig zijn er mensen die vluchtelingen op eigen gelegenheid in huis nemen, maar onze gemeente staat er gekleurd op’.

‘In december vorig jaar is nog voorgesteld om meer snelheid te maken met het (om)bouwen van tijdelijke woningen. Over de manier waarop met de uitvoering van de motie is omgegaan, diende de PvdA een motie van afkeuring in. Die motie werd door alle linkse partijen gesteund, maar helaas stemden VVD, GBLV, CDA en D66 tegen’.

In de verklaring noemt de PvdA wethouder Floor Kist niet.

Een andere voorstemmer, Frank Wilschut (ChristenUnie), laat weten: ‘Voor het herstel van vertrouwen is het belangrijk dat de gemeenteraad en inwoners kunnen rekenen op een college van B&W dat uitvoering geeft aan moties. Een aansporing dus hoe de verhouding tussen gemeenteraad en college van B&W wel zou moeten zijn’.

Volgens het staatsrecht is er overigens geen verplichting voor bestuurders om moties uit te voeren. Een motie bevat een mening of een verzoek.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter