Nieuws
Nieuwe actie tegen meeuwenoverlast

B&W willen eieren van meeuwen chemisch laten ‘kleuren’ zodat er geen jongen meer uit komen. Dit als manier om de meeuwenoverlast in de Leidschendamse wijk Prinsenhof en omgeving tegen te gaan. De provincie moet voor de nieuwe actie toestemming geven. Als die er komt kan de methode voor het broedseizoen 2023 worden toegepast.

Dat heeft wethouder Jan Willem Rouwendal in een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad gezegd. De krijsende meeuwen, die broeden op de platte daken van flats in Prinsenhof, halen bewoners ‘s nachts regelmatig uit hun slaap. De wethouder sprak van ‘een behoorlijk probleem’ dat bovendien groter wordt. Aangezien de meeuw beschermd is, is het doden van het dier onmogelijk.

Rouwendal haalde uit naar ‘mensen’ die het voor de meeuwen, maar ook ratten, aantrekkelijk maken door afval en etensresten op straat achter te laten. Hij verweet deze mensen dat zij hardleers en laks zijn. Een voederverbod in de algemene plaatselijke verordening (APV) kan helpen doch er moeten geen wonderen van worden verwacht, aldus Rouwendal. Iemand die voert moet op heterdaad betrapt worden en de capaciteit van de afdeling handhaving is gering. ,,Dat is niet de grote oplossing. De mensen zijn het grote probleem’’, aldus Rouwendal.

Alle partijen in de gemeenteraad willen actie en wel door een brede aanpak, inclusief een informatiecampagne. Tegelijk moet voorkomen worden dat de meeuwen en ratten uitwijken naar andere omliggende wijken.

Inmiddels zijn op zes daken in Prinsenhof netten gespannen tegen de meeuwen. Oude nesten zijn weggehaald en er zijn her en der pinnen geplaatst op plekken waar meeuwen graag zitten. Met de woningcorporaties wordt gesproken over het vergroenen van daken. Ook dat werkt het nesten van meeuwen tegen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter