Nieuws
Zorgen over sociale woningbouw

Wethouder Floor Kist maakt zich grote zorgen over de sociale woningbouw. Om zoals afgesproken 750 sociale woningen te realiseren voor 2030 moet er in de gemeente hoger gebouwd worden. Omwonenden zijn daar echter veelal tegen.

De wethouder uitte zijn zorg in een beraad met een commissie van de gemeenteraad. Hij stelde dat hoger bouwen dan zes etages nodig is om de sociale woningen te bouwen. Er liggen nu ‘zachte’ plannen voor 1500 sociale woningen. ,,Die 1500 is een aanname op basis van de plannen’’, aldus Kist.

In het debat hamerden woordvoerders van de drie beoogde coalitiepartijen VVD, GBLV en D66 op de realisatie van middeldure huur- en koopwoningen. Louise Kortman (VVD) stelde voor de eis dat bij bouwprojecten 30 procent van de woningen in de sociale sector moet zitten te versoepelen tot een ‘gemiddelde’ voor de hele gemeente.

In het VVD-verkiezingsprogramma staat dat de 30-procent eis sociale woningbouw moet vervallen. GBLV en D66 willen er echter aan vasthouden, zo bleek uit hun verkiezingsprogramma’s.

Kist stelde dat ontwikkelaars weinig moeite hebben met de bestaande eis bij bouwprojecten 20 procent van de woningen in de middeldure categorie (huur/koop) te realiseren. De spanning zit bij de sociale woningen.

De bestuurder erkende dat ontwikkelaars door het twee maal verhogen van huren van middeldure woningen erin slagen om die woningen uit die categorie te krijgen. De gemeente kan daar feitelijk niets tegen doen.

Datzelfde geldt voor het geval woningcorporaties sociale woningen die ontwikkelaars bouwen niet willen gaan beheren. Dan verdwijnen die woningen na verloop van tijd ook uit de sociale sector.

De afgelopen vier jaar zijn er 48 sociale woningen in de gemeente gerealiseerd. En dat betrof nog een plan van de coalitie die er tussen 2015 en 2018 zat.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter