Nieuws
Online verlengen rijbewijs

Vanaf 1 september kunnen inwoners van Leidschendam-Voorburg hun rijbewijs online verlengen via de website van de RDW. Daarna is het rijbewijs al na twee werkdagen op te halen in het Servicecentrum aan de Koningin Wilhelminalaan 2 in Leidschendam. Burgemeester Jules Bijl: ,,Mensen kunnen straks kiezen wat het beste uitkomt of de voorkeur heeft: of het rijbewijs online verlengen of een afspraak maken bij het Servicecentrum. Dit is een mooie toevoeging aan onze dienstverlening.”

Online aanvragen is alleen mogelijk als het rijbewijs verlengd wordt of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, gaat hiervoor nog wel naar het Servicecentrum. Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nl

De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via http://www.rdw.nl/rijbewijsverlengen Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen op het gemeentehuis.

Wie nu zijn rijbewijs aan aan de balie van het gemeentelijke Servicecentrum laat verlengen kan het nieuwe document pas na 5 werkdagen ophalen. Met het nieuwe digitale systeem wordt verwacht dat 20 procent van de aanvragers daar gebruik van maken. Dat scheelt 1100 baliebezoeken en leidt tot een lastenverlichting voor de gemeente. Van de andere kant zullen de gemeentelijke inkomsten uit het verlengen van rijbewijzen dalen. Dat scheelt zo’n 28.000 euro per jaar. De kosten voor ICT zullen daarentegen stijgen. In de begroting 2023 willen B&W een exacte berekening opnemen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter