Nieuws
Huisvesting statushouders al jaren een probleem

De gemeente heeft al jaren lang een probleem om het voorgeschreven aantal statushouders (asielzoekers die mogen blijven) van een woning te voorzien. Dat blijkt uit cijfers die wethouder Floor Kist het GroenLinks-gemeenteraadslid Kees Elenbaas heeft verstrekt.

In 2018 moest de gemeente 104 statushouders van een woning voorzien. Dat lukte voor 82 van hen. In 2019 kregen 84 statushouders een woning bij een taakstelling van 52. In 2020 was de opdracht 56 statushouders een dak boven hun hoofd te geven. Dat werden er 51. Voor 2021 was de taak 107 statushouders huisvesten. Dat lukte voor 89 van hen.

Tussen 2019 en 2021 waren er onder de statushouders die gehuisvest moesten worden 80 minderjarigen. Een groot deel van hen viel onder de leerplichtwet. Kist noemt het ‘aannemelijk’ dat de minderjarigen onder 12 jaar onderwijs in de gemeente kregen, de ouderen buiten de gemeente. Zekerheid heeft de wethouder daarover niet.

Inmiddels heeft het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) aangegeven 19 statushouders onder te brengen in hotels in Leidschendam-Voorburg op kosten van de gemeente. Zo moet elders ruimte ontstaan om asielzoekers onder te brengen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter