Activiteiten
Het geheugen van geur in Hofwijck

Ontdek het geheugen van geur van Constantijn Huygens op vrijdag 10 juni met een lezing, een bezoek aan de tentoonstelling ‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’ en een hersenmarkt op Hofwijck.

Kunt u door het reconstrueren van een historische geur de verbinding met het verleden maken? Kunnen we ons beeld over Constantijn Huygens (1596-1687) tot leven wekken als wij heel even aan zijn leven kunnen ruiken? Constantijn Huygens was naast secretaris van de stadhouder, dichter, musicus, en wetenschapper, ook amateur-parfumeur en heeft meer dan honderdvijftig recepten nagelaten die nog nooit eerder bestudeerd zijn. Deze recepten wisselde hij uit met correspondenten en hij verwerkte de herinnering van geur in zijn poëzie.

In de lezing wordt het publiek meegenomen langs de route van het vinden van de recepten, het reconstrueren van de geur in het lab, het belang van geur in het leven van Constantijn Huygens en hoe geuren en emoties aan elkaar gekoppeld worden in onze hersenen. Door vanuit verschillende perspectieven naar dit stukje van het leven van Constantijn Huygens te kijken, wordt zijn leven tastbaar.

Ineke Huysman, Nadine Akkerman en Hanneke Hulst laten in het geheugen van geur zien hoe een cultureel fenomeen tot leven komt door het betrekken van chemie, biologie en psychologie. Hoe nieuwe vragen ontstaan die ons denken over het verleden verrijken. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om de geur te ruiken en de tentoonstelling ‘Geuren en Beelden’ te bezoeken.

Programma: 18.30-19.00 uur inloop met kopje koffie/thee; 19.00-20.00 uur lezing en vragen uit het publiek; 20.00-21.00 uur bezoek tentoonstelling en hersenmarkt. Kosten: 10 euro per persoon. Opgeven:  secretariaat@huygensmuseum.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter