Nieuws
Warmteleiding medio 2027 gereed

De warmteleiding Rijswijk – Leiden via het grondgebied van Leidschendam-Voorburg moet medio 2027 klaar zijn. Dat heeft gedeputeerde Jeannette Baljeu Provinciale Staten laten weten.

Volgens Baljeu is de aanleg zeker gesteld nu de provincie en de gemeente Rotterdam hun aandelen in het Warmtebedrijf Rotterdam hebben verkocht aan energiebedrijf Vattenfall.

Daarmee is de continuïteit van de warmtelevering uit de Rotterdamse haven zeker gesteld net als de energie omwenteling in de regio Rotterdam en Leiden.

De warmteleiding – ook bekend als WarmtelinQ+ – is een project van Gasunie, ministerie van Economische Zaken, de provincie en Vattenfall. De provincie steekt 81 miljoen euro in het project.

Daar komt door de nu gemaakte afspraken nog eens 20 miljoen euro bij omdat in de deal ook alle verplichtingen van het Warmtebedrijf, inclusief schulden, moesten worden geregeld.

Uit een enquête waaraan 2336 mensen deelnamen is gebleken dat inwoners van Leidschendam-Voorburg graag betrokken willen worden bij het project, het liefst door informatie van de Gasunie. Ze willen ook meepraten via een bewonerspanel of klankbordgroep.

De enquête werd door WarmtelinQ gehouden onder inwoners van Rijswijk, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Voorschoten, Zoeterwoude, Leiderdorp, Leiden, Oegstgeest en Katwijk. Voornaamste wens: de aanleg van de leiding mag niet ten koste gaan van groen; er moet juist meer groen bij komen.

WarmtelinQ zou 120.000 woningen en bedrijven van warmte moeten gaan voorzien.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter