Nieuws
Leegstand kantoren stijgt; aanbod daalt

De leegstand van kantoren in Zuid-Holland is vorig jaar gestegen naar 7 procent (was 6,5 procent in 2020). Het aanbod van kantoorruimte nam tegelijk met 4 procent af. Dat blijkt uit het zogenoemde Kantorenrapport dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben laten opmaken. In de Haagse regio was de leegstand vorig jaar 5,9 procent.

Uit het rapport blijkt dat de functie van een kantoor verandert van werk- naar ontmoetingsplek. Kantoren moeten duurzaam zijn en aantrekkelijk om jong talent te trekken. Er is een vraag naar kwalitatief hoogwaardige kantoorruimten op goed bereikbare plekken (openbaar vervoer, auto).

In de Haagse regio bestond de voorraad kantoorruimte vorig jaar 5,7 miljoen vierkante met. Nieuw aanbod besloeg 78.600 vierkante meter. Vijf jaar of langer in aanbod was kantoorruimte in 113 panden, goed voor 344.000 vierkante meter. Tweederde van die ruimte is te vinden in Zoetermeer, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg.

Van de voorraad aan kantoorruimte wordt 45 procent als ‘kansrijk’ bestempeld. Het gaat dan om gebouwen in Den Haag en Rijswijk. Het CID (gebied tussen de Haagse stations NS, CS en Laan van NOI) wordt bestempeld als toplocatie.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter