Nieuws
Rookmelders verplicht per 1 juli

Bij zes op de tien branden met een dodelijk slachtoffer als gevolg is er geen rookmelder aanwezig. Per 1 juli 2022 moeten alle huizen, zowel koop als huur, op iedere verdieping verplicht minstens één goedgekeurde rookmelder hebben. Deze maatregel zou het aantal (dodelijke) slachtoffers moeten verminderen. Pricewise legt uit wat het wel of niet hebben van een rookmelder in de toekomst betekent voor de dekking van je verzekering. 

Het grote doel van deze verplichting is het redden van levens. Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting, vertelde aan het Verbond van Verzekeraars dat om brandwonden en dodelijke slachtoffers te voorkomen ze inzetten op het voorkomen van brand én op vroege ontdekking van brand door het alarm van de rookmelder. Om die reden moeten per 1 juli 2022 alle huizen, zowel koop als huur, verplicht een rookmelder hebbenIn het Bouwbesluit, opgesteld door de overheid, staat dat in nieuwbouwhuizen een rookmelder al vanaf 2003 verplicht isDe regering heeft het Bouwbesluit nu dus aangepast, waardoor deze rookmelderverplichting per 1 juli geldt voor álle huur- en koophuizen. 

Nu is de vraag natuurlijk: wat als ik na 1 juli geen rookmelders heb en er breekt brand uit? Ben ik dan nog wel verzekerd? Op dit moment heeft de rookmelderverplichting bij een inboedelverzekering en een opstalverzekering nog geen gevolgen. Wanneer dit verandert, laat de verzekeraar dit uiteraard op tijd weten. Hans de Kok, directeur van Pricewise, zegt hierover het volgende: ,,Na het verplichten van de rookmelder per 1 juli worden de voorwaarden van de woonverzekering (nog) niet aangepast. Dat betekent dat er niks in de verzekering verandert, ook als er na 1 juli geen rookmelder is geplaatst. Het zou natuurlijk kunnen dat de voorwaarden in de toekomst veranderen, omdat bij sommige verzekeraars het verwerken van deze verplichting in de voorwaarden wel op de agenda komt.” 

De eigenaar van de woning is verplicht de rookmelder te plaatsen. Als het gaat om een huurhuis, dan is de huurbaas verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelder. Wel komt het in sommige gevallen voor dat de huurder verantwoordelijk is voor het vervangen van de batterijen. De afspraken hierover kunnen opgenomen worden in het huurcontract.  

Een rookmelder moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Alle rookmelders moeten voldoen aan de Europese NEN-14604-norm. Rookmelders op netstroom moeten daarnaast ook voldoen aan de Europese NEN-2555-norm. Voldoet de rookmelder aan deze eisen, dan beschikt deze over een goed geluidssignaal, is deze eenvoudig te monteren en voorzien van een tijdige detectie van rook. Tot slot moet elke rookmelder een CE-keurmerk hebben. 

Bron: Pricewise.nl – Rookmelders verplicht per 1 juli: wat betekent dit voor de verzekeringsdekking?

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter