Mening
U zegt het maar: Red dieren met een ringmat
‘Vijvers en zwembaden met te steile wanden zijn dodelijk voor dieren. Strakke vijvers of zwembaden met een rechte rand zijn in. Ze zijn beeldbepalend voor een moderne tuin. Liefst moet de rand ook nog iets boven het grondoppervlak uitkomen en mooi afgewerkt worden met roestvrij staal, zink, beton of ander materiaal.
De meeste dieren halen een groot deel van het vocht dat ze nodig hebben uit hun voedsel zoals slakken, regenwormen, insecten, bessen of zaden, planten of nectar. Dat vocht wordt aangevuld met een slokje uit een plas of druppels ochtenddauw. Maar slakken en andere vochtrijke prooien hebben zich de voorbije weken in de vegetatie of onder houtstapels verscholen, heel wat plassen zijn opgedroogd en dauw is er nauwelijks. In hun zoektocht naar water kunnen dieren in de verleiding komen om uit een zwembad of vijver te drinken. Maar wanneer die voorzien zijn van steile wanden, bestaat het risico dat ze in hun dorstige bui in het water belanden en is het onmogelijk om tegen de steile rand omhoog te klimmen en sterven ze een verdrinkingsdood. Maar door een rubberen ringmat te plaatsen kunnen dieren altijd zelfstandig een zwembad, vijver uitklimmen. Plaats extra water voor dieren tijdens droogte. Veel vogels en dieren hebben water nodig om te drinken. Je kunt op beschutte plekken waterschalen neerzetten. Zet ze niet in de volle zon want dan drogen ze snel weer op. Vogels badderen ook graag en dus is het fijn als er een steen is waar ze veilig op kunnen staan om te badderen. Voor egels en andere zoogdieren is het juist belangrijk dat ze goed bij het water kunnen. Zorg dus voor een lage rand waar ze gemakkelijk overheen klimmen. En voor wespen/bijen/hommels en dergelijke stenen in/net boven het water, anders verdrinken ze’.
(Stichting Dierennood)
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter