Nieuws
Red de oude kastanje op Park Schakenbosch

In Park Schakenbosch Leidschendam, dat In 2015 is gekocht door een projectontwikkelaar die er onder de naam Landgoed Voorlei woningen wil bouwen, moeten meer dan 1000 bomen worden gekapt. Hieronder valt ook een monumentale kastanje,

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg overlegt momenteel met de gemeente om te proberen nog een aantal van de meest waardevolle bomen van de kap te redden. Voor de kastanje is er nog een extra kans. De Nationale Bomenbank bestaat 50 jaar en gaat daarom vijf bijzondere bomen levenslang adopteren. Daarvoor heeft de Stichting de kastanje genomineerd.

De Stichting roept inwoners van Leidschendam-Voorburg en andere bomenliefhebbers hun stem op deze boom uitbrengen. Dat kan (tot 30 juni) via https://www.denationalebomentop50.nl/overzicht-van-bomen/61

De kastanje is door zijn vorm, grootte en solitaire status een echte blikvanger en beeldbepalend. Eind 2021 heeft Stichting de boom door de landelijke Bomenstichting laten beoordelen: stamomtrek 287 centimeter, hoogte 15 meter, geschatte leeftijd 80 jaar, conditie goed, geen tekenen van boomaantastingen.

‘Deze kastanje staat symbool voor de pracht van Schakenbosch, en het kappen ervan voor de ecologische tragiek van een ondoordacht bouwplan, dat het aanwezige kapitaal aan oude bomen niet zoveel mogelijk opneemt in de te ontwikkelen woonbuurt’, aldus de Stichting.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter