Nieuws
Den Haag houdt vast aan tram/lightrail naar Zoetermeer

Den Haag houdt onverkort vast aan een toekomstige tram/lightrailverbinding met Zoetermeer via de Binckhorst en Voorburg. Dat blijkt uit de Nota van uitgangspunten voor de bouw van een tramremise aan het Guldenpad in de wijk Ypenburg. Bij die remise zijn rails voorzien naar de spoorbaan Den Haag – Gouda, waarlangs ook de tram/lightrail moet gaan rijden.

De verbinding met Zoetermeer maakt deel uit van de zogenoemde Koningscorridor. Bij de gesprekken over de aanleg van een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding (HOV) Den Haag CS, Binckhorst, Station Voorburg, is het doortrekken ervan naar Zoetermeer formeel terzijde gelegd.

Dit onder meer vanwege zwaar verzet vanuit Leidschendam-Voorburg. De verbinding Station Voorburg – Zoetermeer zou een uitbreiding van het station nodig maken en de tuin van Huygens Hofwijck aantasten. Andere partijen in het project zijn: rijksoverheid, provincie, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en gemeente Rijswijk (vanwege aftakking naar Delft).

In de Nota van uitgangspunten voor de tramremise staat de Koningscorridor voor 2030 opgenomen. Er staat ook dat die corridor Den Haag met Zoetermeer ‘zal verbinden’. In het traject is ook een halte GAVI-kavel (het gebied waar de tramremise moet komen) opgenomen, aldus de Nota.

De remise gaat acht van de 25 hectare van de GAVI-kavel in beslag nemen. Voor de rest plant Den Haag woningbouw, zo blijkt uit de stukken. Tram 19 zal ook een aansluiting op de remise krijgen. Die gaat via het Guldenpad zelf lopen.

Eerste berekeningen wijzen uit dat de plannen een tekort kennen van 12,1 miljoen euro (prijzen 2021). Dat bedrag is exclusief kosten voor de kruising Guldenlaan/Ypenbrugse Stationsweg, het inrichten van een ecologische zone, rente, inflatie en een waardevermindering van grond in de rest van het gebied.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter