Nieuws
Gemeente blijft Nederlandstalig

De gemeentelijke website blijft alleen in het Nederlands. Dit ondanks het feit dat in de gemeente mensen wonen met 140 verschillende nationaliteiten, geboren in 203 landen. Van alle inwoners in 19 procent geboren buiten Nederland; negen procent heeft een andere nationaliteit dan de Nederlandse.

Een en ander blijkt uit antwoorden die wethouder Jan Willem Rouwendal heeft gegeven op vragen van GroenLinks-gemeenteraadslid Iris Feld. De top tien geboortelanden van inwoners luidt: Nederland, Suriname, India, Groot-Brittannië, Nederlandse Antillen, Marokko, Irak, Indonesië, Turkije, Polen. De top tien nationaliteiten: Nederlandse, Indiase, Britse, Poolse, Duitse, Syrische, Chinese, Italiaanse, Franse, Roemeense.

De wethouder over de gemeentelijke site: ‘Er is veel aandacht voor eenvoudig Nederlands taalgebruik en digitale toegankelijkheid. Daardoor kan Google Translate makkelijk naar het Engels vertalen of kunnen de teksten in een vertaalprogramma worden omgezet. Dit geldt ook voor andere talen’.

‘We kunnen zien dat hier gebruik van wordt gemaakt doordat er Engelse zoektermen worden ingevoerd, of een formulier in het Engels wordt ingevuld. Dat geeft echter geen betrouwbare indicatie die antwoord kan geven op bovenstaande vraag. Daarnaast wordt incidenteel informatie op de website vertaald zoals momenteel voor de Oekraïne (https://www.lv.nl/reiestraciyadlya-lyudey-z-ukrayini). Tot slot geldt dat voor expats in LV en de regio, de website www.thehagueinternationalcentre.nl in het Engels beschikbaar is’.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter