Nieuws
Cocktailcompetitie luidt terugkeer Petrus Boonekamp in
In Leidschendam, op de plek waar Petrus Boonekamp de eerste bitter van de wereld uitdokterde, bij een pop-up museum door de beste bartenders van Nederland is gestreden op de eerste Petrus Bartender Kompetitie: PetrusBK1777. De hoofdprijs was een trip naar fameuze distilleerderij Caffo in Calabrië,  Italië. Stefano Spelta van de European Bartender School Amsterdam ging er met de eer en de reis vandoor, met de cocktail Tropical Bitterness waarin hij de consument met hinten van vanille en rum subtiel kennis laat maken met bittere smaken.

‘s Wereld oudste bitter, uitgevonden in Leidschendam in 1777, is weer terug in Nederland. Geboren in Leidschendam gaat de geschiedenis van Petrus Boonekamp terug tot 1777. Het was de Nederlandse VOC die de route voor Europa opende naar verre exotische landen. De Nederlandse schepen, die in de 17e eeuw de machtigste vloot van Europa vormden, importeerden voor Europeanen vrijwel onbekende kruiden en specerijen. Die geneeskrachtige kruiden met doordringende geuren en oude deugden, die gebruikt werden om geneesmiddelen te bereiden, gaven Petrus Boonekamp in 1777 de ingrediënten om in zijn kleine werkplaats in Leidschendam de eerste kruidenbitter ter wereld te maken. In dit pand op Sluiskant 7 is huidig gastheer van Restaurant De Pepermolen, Wilbert Hilgersom, geboren en hij host ook de competitie.

‘Dit is zo’n beetje het oudste huis aan deze waterweg; de belangrijkste waterweg tussen Haarlem, Leiden en Delft, nog gegraven door de Romeinen. Dit gaf Petrus destijds het bereik, er was handel, hij kon het mensen laten proeven. En zo kwam hij ook aan zijn kruiden, door de gunstige ligging tussen Amsterdam en Rotterdam. Dat is onderdeel van het succes geweest’, aldus de organisatie.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter