Nieuws
Omwonenden fietspad N14 des duivels

De gemeente ‘sjoemelt’ met het plan om een fietspad te gaan aanleggen op het dak van de N14-tunnels tussen DenHaan-Groenpark en het fietspad parallel aan de spoorbaan Amsterdam-Rotterdam (Appelgaarde/Zijdepad), met bruggen over de kruisingen Prins Bernhardlaan/Noordsingel en Mgr. Van Steelaan/Heuvelweg. Het hele zaakje ‘stinkt’.

Dat heeft Gerard Man in ‘t Veld gisteravond in een vergadering met gemeenteraadsleden gezegd. Hij sprak namens de bewoners van woningen langs de N14 tussen de Noordsingel en de spoorbaan. Hij verweet de gemeente de uitkomsten van burgerparticipatie bij het project expres gunstig voor te stellen.

Volgens de woordvoerder van de omwonenden heeft men te horen gekregen dat de fietsroute al vast ligt. Die kon alleen nog iets naar rechts of links verschoven worden. Daarnaast liet de gemeente weten dat 93 procent van de betrokken bewoners positief over het project is terwijl dat in feite maar 35 procent beloopt.

De gemeente zou bij de berekening mensen die geen mening hebben, bij de degenen die positief waren hebben gerekend. Bovendien kwam het percentage positief, geen mening en negatief bij elkaar uit op 128 procent in plaats van de maximale 100 procent.

De heer Man in ‘t Veld betoogde verder dat de contactpersoon die namens de gemeente optreedt richting omwonenden werkt bij Balans, een bureau dat ondernemers helpt bij het verkrijgen van opdrachten van onder andere gemeenten.

De zegsman van omwonenden stelde dat het fietspad helemaal niet voor inwoners van de gemeente bestemd is, doch voor doorgaande fietsers tussen Wassenaar en Zoetermeer. Voor hen zijn echter alternatieve routes ten noorden of ten zuiden van de N14 te bedenken die ook nog veel goedkoper zijn.

Man in ‘t Veld stelde dat het fietspad over de tunnels ten koste gaat van de omwonenden. Die krijgen te maken met drukte, herrie (brommers/scooters), de verlichting, aantasting van privacy en zichtlijnen, meer zwerfafval en het wegvallen van groen. Het fietspad is bovendien ten nadele van sporters, spelende kinderen en hondenuitlaters die nu de daken van de N14 tunnels gebruiken. Bovendien hebben omwonenden meebetaald aan de inrichting van het gebied.

De woordvoerder van de omwonenden voorspelde dat er schadeclaims bij de gemeente zullen worden ingediend mocht het fietspad er toch komen. Hij waarschuwde bovendien voor de steile hellingen in het fietspad die voor ouderen onneembaar zijn en voor andere fietsers gevaarlijk (hoge snelheid/remmen). ,,Dit plan moet naar de prullenbak’’, zo stelde de spreker.

Afgelopen vrijdag kwamen gemeenteraadsleden van verschillende politieke partijen nog naar het voorgenomen tracé kijken. Hier zagen zij dat omwonenden massaal tegen deze plannen zijn. Dit was te zien aan de vele posters die op ramen en bomen hingen, een spandoek en bewoners die de raadsleden aanspraken.

De raadsleden die op bezoek kwamen, hoorden van omwonenden ook de redenen van hun weerstand; een nieuwe route is overbodig. Bestaande fietsroutes kunnen aangepast worden door bijvoorbeeld een gedeelte te onder tunnelen. De twee winderige fietsbruggen die bij de plannen horen, zijn duur in aanleg en onderhoud. Asfalt aanleggen waar nu groen is, kan niet de bedoeling zijn. Spelende kinderen, honden die los lopen en van hun rust genietende mensen, moeten hun heil ergens anders zoeken. Ook vrezen bewoners ook voor inkijk, geluids- en lichtoverlast.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter