Nieuws
Oud-wethouder hekelt kretelogie in politiek debat

Politieke ervaring had hij niet. Toch stapte Jan-Willem Rouwendal begin 2014 als lijsttrekker van de net gevormde combinatie ChristenUnie-SGP de campagne voor de gemeenteraadsverkiezing in Leidschendam-Voorburg in. ,,Het was best spannend. Ik ging vergaderingen van de gemeenteraad volgen. Als je niet was ingevoerd begreep je niet waar het over ging. En ik vroeg me ook af waarom mensen elkaar zo bejegenden.’’

ChristenUnie-SGP haalde voldoende stemmen voor één zetel in de gemeenteraad. ,,Mijn eerste toespraak ging over de koopzondag. Ik kreeg meteen complimenten’’, herinnert Jan- Willem zich. Het ging echter al snel fout tussen de coalitiepartijen GBLV en VVD. Ook de gemeenteraad splitste zich in twee kampen.

,,Wij zaten er tussenin. We kozen geen positie. We dachten gewoon logisch na. En dat vond de gemeenteraad prettig. Er werd naar ons geluisterd. We werden gewaardeerd.’’ De coalitie viel. De VVD werd er uit gewerkt door GBLV en D66. Aanleiding vormden financiële tekorten bij de bebouwing van de Duivenvoordecorridor (DVC).

,,Het was heel raar dat je de coalitie na een half jaar laat vallen wegens redenen die wij niet begrepen. Er kwam ook meteen een gemeenteraadsenquête over heen. Het debat naar aanleiding van het rapport ging echter niet om DVC maar om VVD en CDA de oren te wassen. Dat had zo niet gemoeten.’’

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 was er geen discussie over het bondgenootschap ChristenUnie-SGP. Dat ging door. Jan- Willem Rouwendal had ook de idee dat de coalitie GBLV, D66, PvdA en GroenLinks door zou gaan.

,,Begin april werd ik op een zondag door Juliette Bouw (lijsttrekker CDA, red.) geappt. Ik moest haar maandag zo snel mogelijk bellen. En daarna formateur Jan Anthonie Bruijn. Op dinsdag zaten wij bijeen in het gebouw van de Eerste Kamer.’’

,,Nadine Stemerdink (lijsttrekker PvdA, red.) voelde zich niet senang in de coalitie met GBLV, D66 en GroenLinks. Ze wilde iets anders proberen. Waarom ze bij ons kwamen? GroenLinks wilde niet met de VVD. GBLV ook niet. En D66? Het liep niet goed tussen Nadine Stemerdink en D66-lijstttrekker Lia de Ridder.’’

De coalitie VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP was geboren. Met één zetel meerderheid in de gemeenteraad. ,,We zagen allemaal dat die meerderheid wankel was, maar in de politieke en menselijke verhoudingen doe je het dan toch.’’

,,Wij (ChristenUnie-SGP, red.) hadden heel kort beraad. We kregen één wethouder. We wilden welzijn, de sociale cohesie in de samenleving. Dat was onze primaire wens. Het werd een kwartetspel. Ik kreeg financiën. Dat vond ik heel leuk al moest ik mij bijscholen. We waren geen bijwagen. We hebben echt iets binnen gehaald.’’

Het eerste half jaar bestond uit ,,er in komen.’’ Het leren met elkaar en de gemeenteraad om te gaan. ,,De ene zetel meerderheid maakte het niet extra gecompliceerd.’’ Toch was er een obstakel: een nieuwe brug over de Vliet in Leidschendam. ,,Dat hebben we niet goed gedaan. Dat had in het coalitieakkoord moeten staan. Nu zeiden we dat we nader onderzoek zouden doen. Uitschuiven dus. Hoe langer het duurde, hoe moeilijker het werd.’’

ChristenUnie-SGP ging van tegenstander naar voorstander. ,,Ik zag veel woningen komen aan de overkant van de Vliet (Overgoo en De Star) en niet één fatsoenlijke brug voor toekomstig openbaar vervoer over de Vliet. We hebben destijds enorm veel overleg gehad. Het was duidelijk dat we geen meerderheid zouden krijgen in de gemeenteraad.’’

De Vlietbrug was niet het enige hoofdpijn-dossier. Dat werd ook woningbouw op Schakenbosch, door toedoen van VVD-gemeenteraadslid Arnold Brans. ,,Er speelden twee dossiers binnen mijn portefeuille. De bouw van een nieuwe woning aan Park Vronesteyn 24 en Schakenbosch.’’

,,In het geval van Park Vronesteyn hebben GBLV en D66 politiek bedreven over de rug van de burgers. Heel kwalijk. Een dieptepunt. Het ging om persoonlijke bezwaren van de bewoners van nummer 22. Niet om bezwaren vanuit het gemeentelijke beleid.’’

,,Wat Schakenbosch betreft, Arnold Brans belde mij vooraf dat hij ging tegen stemmen. Dat was al bekokstoofd. Dan moet je je hoofd koel houden. Je wist dat het niet nog twee jaar goed zou gaan in de VVD.’’

Arnold Brans verliet de VVD. De coalitie was de meerderheid kwijt. Dus werden medio 2020 gesprekken gestart met D66 en GroenLinks. ,,D66 wilde niets. Hield de kaarten tegen de borst. GroenLinks was wel concreet. Dit willen we wel/niet. Die hebben slimmer onderhandeld.’’

Eind 2021 bleek dat ChristenUnie de samenwerking met SGP op lokaal niveau wilde staken. ,,Erg triest. Ik had al aangegeven dat ik geen lijsttrekker meer wilde zijn. Het is niet handig als oud-wethouder in de gemeenteraad te komen. Je weet te veel. Gaat zuur zitten doen jegens je opvolger.’’

,,Ik dacht, de ChristenUnie vindt dat prima. In 2014 had men niemand. In 2018 ook niet. Zij waren nu aan de beurt. Een win-win situatie. Zij vonden echter dat men het zelf kon gaan doen. Dat werd mijn bestuur meegedeeld en zo hoorde ik het. Ik vond het gek. Niet chique. Kwalijk. Wij hadden de zaak in 2014 van de grond getild.’’

,,Kees Verschoor (gemeenteraadslid, ChristenUnie) en ik hebben toen besloten het extern niet uit te spelen. De coalitie had na het uittreden van PvdA weer één zetel meerderheid in de gemeenteraad. Wij wilden geen crisis veroorzaken. We hebben nog een afscheidsdiner gehad. De persoonlijke verhoudingen zijn niet verzuurd.’’

Jan-Willem Rouwendal keert nu als griffier terug naar de rechtbank Den Haag, daar waar hij ook voor zijn wethouderschap al werkte. In Leidschendam-Voorburg beschouwt hij zijn politieke loopbaan als zijnde afgelopen. Een wethouder- of burgemeesterschap elders sluit hij voor de toekomst echter niet uit.

Vooralsnog wil hij echter afstand nemen. Hij wil los laten. Weer zijn eigen leven leiden in plaats van geleefd worden. Hij erkent ruiterlijk dat hij de bestuurlijke kant – uitdenken wat goed is voor de samenleving – belangrijker vindt dan de politieke. ,,Daar heb ik minder van genoten.’’

Hij hekelt de toon in het politieke debat. Het aanpakken van de persoon zelf. De bij voorbaat ingenomen stelling ‘het deugt niet’ in plaats van ervan uit te gaan dat betrokkene goede bedoelingen heeft en erop te vertrouwen dat betrokkene zijn best doet een oplossing te vinden die goed is voor iedereen.

,,Het algemeen belang dienen is iets anders dan het voeden van populisme. Van kretelogie waarmee het idee wordt gegeven ‘het deugt niet. Ze zijn niet te vertrouwen’. Iedereen doet zijn best de juiste oplossingen te vinden. Je moet uitgaan van de goede bedoelingen.’’

,,Ik had de ervaring als wethouder niet willen missen ook al ben ik een jurist die liever vanachter een bureau schrijft dan het debat voert. Het is uniek. Je krijgt de kans mee te denken. Te bedenken dat het zo goed is. Dat is een voorrecht. Een verrijking van je leven ook al geeft het veel stress en ben je niet meer anoniem onderweg in de samenleving.’’

,,SGP heeft 8 leden in Leidschendam-Voorburg. En we hadden één wethouder. Evenveel als de VVD met acht mensen in de gemeenteraad en meer dan 200 leden. Daar moet ik dan toch wel om glimlachen. Dat hebben we toch maar voor elkaar gekregen.’’

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter