Nieuws
‘75 asielzoekers, meer weten we niet’

De gemeente verwacht vandaag 75 asielzoekers te ontvangen bij de noodopvang in de sporthal Kastelenring Leidschendam. Hoe laat ze komen is nog onbekend, net als de samenstelling van de groep. Het gaat om asielzoekers uit een groep van 600 die eerst in Ter Apel zaten maar later over het land verdeeld zijn. Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) is voor hen verantwoordelijk.

In de sporthal zijn met prefabwanden 20 kamers ingericht bestaande uit 4 bedden (twee stapelbedden), vier lockers, een tafel met vier stoelen, vier haakjes aan de muur en een leeslampje. De kamers hebben geen deur, alleen een gordijn. Het licht in de sporthal zelf is uit tussen 22.00 en 07.00 uur. In de hal zijn apart isolatiekamers gemaakt mocht een asielzoeker corona blijken te hebben. Die hebben wel een deur. Er is ook een corona testlocatie ingericht.

De asielzoekers krijgen ontbijt, lunch en avondeten in de kantine van RKAVV. In het clubgebouw van RKAVV huist ook een EHBO-post en een arts. Er is ook een gebedsruimte ingericht voor moslims. Bij een informatiebalie kunnen de asielzoekers ook spullen voor persoonlijke hygiëne krijgen. Op het terrein zijn was- en doucheruimten alsmede voldoende toiletten.

De asielzoekers kunnen buiten gebruik maken van de sportfaciliteiten van RKAVV. Trainers van de voetbalclub hebben al aangeboden ook de asielzoekers te willen ‘onderwijzen’ in het voetbal. De gemeente wil de mensen ook muzieklessen gaan aanbieden. Op het terrein zijn aparte rookruimten ingericht en tenten neergezet voor ontmoeting.

Het hele terrein is omgeven door met zwart doek bespannen bouwhekken. Volgens de gemeente is dit gedaan om ongenode gasten te weren. Er is ook beveiliging geregeld. Voor de asielzoekers in een staf van 12 tot 15 mensen in ploegendiensten beschikbaar. Daarnaast zullen tientallen vrijwilligers actief zijn. Het aantal aanmeldingen overtreft de verwachtingen. ‘Er is een hele positieve vibe’, aldus een betrokkene. De asielzoekers blijven twee weken.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter