Nieuws
‘Huiskamer voor de bevolking’ in de maak

Ze zijn er achter de schermen nu ongeveer een jaar mee bezig: Rogier Helwig, directeur van Theater Ludens, en Gerard Hendriks, directeur van Bibliotheek aan de Vliet. Begin 2023 moet blijken of hun droom realiteit kan worden: een nieuw gezamenlijk gebouw op, bij voorkeur, het Koningin Julianaplein in Voorburg. ,,Echt een huiskamer voor de bevolking’’, aldus Rogier, die zelf liever spreekt over ,,het gebied van de Julianabaan’’, de benaming van het Voorburgse winkelcentrum.

Medio 2021 bleek dat een idee van oud-gemeenteraadslid Frank Rozenberg om een ‘cultuurpaleis’ te bouwen naast de Mall, onhaalbaar was. Kort daarop hoorde Rogier van de gemeentelijke plannen winkelcentrum Julianabaan in Voorburg grondig te gaan ‘revitaliseren’.

Telefoontjes naar Gerard en wethouder Astrid van Eekelen leidden ertoe dat er voorzichtig wat zaken op papier werden gezet. En dat het idee mee ging in een haalbaarheidsstudie die de gemeente laat uitvoeren over de opknapbeurt voor de Julianabaan.

Theater en bibliotheek bijeen? Rogier: ,,We bedienen eigenlijk hetzelfde publiek. Hebben ook hetzelfde product: verhalen en verbinden. We zijn beiden actief in het culturele en sociaal-culturele domein. We kunnen elkaar aanvullen en versterken. Nieuwe producten ontwikkelen.’’

De bibliotheek zit nu op Koningin Julianalaan 257 in een versleten gebouw. Theater Ludens, Feithplein 95, heeft te weinig ruimte. Er is maar één zaal, zonder nevenruimten, met een te kleine foyer. Het theater kan niet meer aan de vraag voldoen. ,,We hebben beiden iets nieuws nodig. We haken ook aan bij de landelijke ontwikkeling waarbij je dit soort combinaties veel vaker ziet. Als we bij elkaar zitten heeft dat grote voordelen’’, stelt Rogier.

De haalbaarheidsstudie moet begin 2023 klaar zijn. ,,Het moet echt een huiskamer voor de bevolking worden. We willen ook onderdak gaan bieden voor activiteiten van anderen. Inwoners kunnen ook zelf dingen inbrengen. We willen de sociale cohesie bevorderen, burgermanschap, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen mede vorm geven.’’

,,Hoe groot het moet worden? Ik denk niet in stenen. Natuurlijk zijn er beperkingen in ruimte en financiën maar ik wil me niet beperken in de mogelijkheden. Het gaat erom hoe de lokale bevolking kan profiteren. Het gaat om een gebouw van hen. Om een voorbeeld te geven, een foyer is straks ook leeszaal, werkplek en vergaderruimte. Natuurlijk willen we subruimten. Voor jeugdtheater, repetities, vergaderingen. Maar ook een filmhuisje.’’

,,We willen het zo flexibel mogelijk houden, ook qua ruimteindeling. De inwoner moet er vinden wat hij zoekt. En meer inclusiviteit. Het theater is nu eigenlijk een witte bedoening. Ook anderen moeten er komen. ’Die trekken we een heel grote broek aan’ denk je nu. Maar we kennen veel overlap. Dingen kunnen in elkaar geschoven worden. Er moet synergie ontstaan waardoor we meer bewoners kunnen gaan bedienen.’’

Rogier schat in dat het nieuwe cultuurgebouw er ‘over een jaar of zes’ zou kunnen staan. Nu is het plein ook gedacht als plek voor een nieuwe parkeergarage, voor groen, terrassen en andere voorzieningen. Zaken die mogelijk door een cultuurgebouw van enige omvang worden gefrustreerd.

Rogier: ,,Juist op die plek krijgt het een aanzuigende werking. We willen de blik naar buiten richten. Buiten dingen doen. Dat brengt vrolijkheid, levendigheid. Samen met de winkeliers en ondernemers festivals organiseren, acties, horeca. De aantrekkingskracht van de hele Julianabaan wordt er groter door.’’ (illustratieve foto)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter