Nieuws
Procedure nieuwe burgemeester gestart

D66-fractieleider Wouter Jorissen is voorzitter geworden van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad die de zoektocht naar een nieuwe burgemeester gaat leiden. De commissie wil nog gedurende de zomer een profielschets opstellen. Medio september zou die dan vastgesteld moeten worden waarna de Commissaris der Koning Jaap Smit de vacature open stelt. Als alles soepel verloopt zou begin 2023 een nieuwe burgemeester benoemd kunnen worden.

In een reactie noemde Wouter Jorissen zijn verkiezing ‘eervol’. In de vertrouwenscommissie zitten verder alle zeven fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Men heeft al enige malen bijeen gezeten en is ook al bij de Commissaris der Koning langs geweest om het hele proces te bespreken. Gezocht wordt een opvolger van Klaas Tigelaar (ChristenUnie). Die werd in september 2016 burgemeester. Per 1 september stapte hij voortijdig op. Kort daarop benoemde de Commissaris de Koning Jules Bijl (D66) als waarnemend burgemeester.

Leidschendam-Voorburg staat te boek als VVD-gemeente. Tussen 2002 en 2016 kende de gemeente vijf opeenvolgende liberale burgemeesters. De VVD kwam bij de laatste gemeenteraadsverkiezing als grootste uit de bus, doch verloor wel aanhang. GBLV haalde bijna evenveel stemmen maar ook die partij liep in aanhang terug. In 2016 leidde de tegenstelling tussen VVD en GBLV tot de benoeming van Klaas Tigelaar. Nu werken beide partijen samen in een coalitie met D66.

De procedure rond de burgemeestersbenoeming was formeel buiten de coalitiebesprekingen gehouden. Feitelijk had de VVD als grootste partij het voorzitterschap van de vertrouwenscommissie kunnen opeisen. Ook GBLV was er happig op de commissie te kunnen leiden. Beiden lieten echter de eer aan de kleinste coalitiepartner.

De vertrouwenscommissie zoekt nog naar een manier om de inwoners bij het opstellen van de profielschets te betrekken. De zomervakantie vormt daarbij echter een probleem; veel mensen zijn weg.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter