Nieuws
Avalex: eerste elektrische vuilniswagen

Afvalbedrijf Avalex heeft de eerste elektrische vuilniswagen. Het bedrijf heeft dit voertuig aangeschaft om zich voor te bereiden op de toekomst: schoon, stil en zonder CO2-uitstoot.

Nicolet Dukker, directeur Avalex: ,,De eerste elektrische vuilniswagen bij Avalex is een bijzonder moment. Dit maakt dat we ons klaar maken voor een duurzame toekomst. Deze auto stoot geen CO2 uit en rijdt 100% op groene stroom. Hiermee loopt Avalex vooruit op de wens van de gemeenten om van binnensteden een uitstootvrije zone te maken. Het wordt wel even wennen voor onze chauffeurs om zo stil in te zamelen. Zij dragen met hun werk bij aan het gescheiden inzamelen van grondstoffen en dankzij dit schone voertuig, aan een duurzame en toekomstproof leefomgeving.’’

In het Klimaatakkoord is gesteld dat mobiliteit schoner en slimmer moet. Hierin staan doelen voor het reduceren van CO2 vanaf 2025. Daarom wordt hard gewerkt aan mogelijkheden voor een duurzaam mobiliteitssysteem: mobiliteit zonder schadelijke uitlaatgassen. De overgang naar een duurzaam mobiliteitssysteem vraagt een andere kijk op de manier waarop afval wordt ingezameld. Zero emissie vuilniswagens dragen bij aan deze CO2-reducering. In 2025 worden in diverse Avalex gemeenten milieuzones ingevoerd, hierdoor wordt de uitstoot van diesel gereduceerd.

Door de inzet van zero emissie voertuigen wordt de luchtkwaliteit van steden verbeterd en een besparing van CO2 en NOx bereikt. Ook zal een elektrisch voertuig minder geluid maken dan een gewone vuilniswagen. Wel zijn de rijafstanden van het voertuig beperkt. Avalex wil de elektrische vuilniswagen in het hele verzorgingsgebied, waaronder Leidschendam-Voorburg, gaan inzetten. Het voertuig dat er nu is wordt echter eerst uitgetest in de praktijk voordat er meer wagens worden aangekocht. De wagen is gemaakt VDL en Daf.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter