Nieuws
Watervervuiling door bestrijdingsmiddelen; meer controle nodig

De Algemene Waterpartij (AWP) Delfland protesteert al jaren tegen de vervuiling van het water met bestrijdingsmiddelen. ,,Telkens zegt het College (het bestuur van het Hoogheemraadschap waar ook Voorburg onder valt, red.) dat we op de goede weg zitten, maar dat er meer moet gebeuren. Dat vinden wij ook: Delfland moet extra controleurs inzetten”, zeggen Voorburger Hans Middendorp en Anne van Hagen.

Delfland geeft aan dat de glastuinbouw de oorzaak is van de vervuiling met bestrijdingsmiddelen, en zet daarom controleurs in om lekkages en illegale lozingen op te sporen. ,,Op papier heel mooi, maar in praktijk zien wij helaas te weinig resultaat. Zodra de handhavers hun hielen lichten, verslechtert de situatie ter plekke vaak weer”, aldus Anneklaar Wijnants, provinciaal ambassadeur bij Natuurmonumenten.

,,Wij steunen het pleidooi van Natuurmonumenten”, zegt Anne van Hagen. ,,Ondanks dat Delfland al jaren goed samenwerkt met de kwekers uit de glastuinbouw, is het resultaat gewoon niet goed genoeg. Er wordt heel veel geld uitgegeven aan controle, en dat wordt voor 90% betaald door de inwoners van Delfland via de watersysteemheffing. Wij willen dat het principe ‘de vervuiler betaalt’ hier ook wordt toegepast.”

,,Gemiddeld krijgt een tuinder maar 1x in de vier jaar een controle”, vervolgt Middendorp. ,,Dat is natuurlijk veel te weinig. Er zijn minstens tien extra controleurs nodig en ons idee is dat de extra kosten om die extra controleurs in te huren door de sector glastuinbouw moet worden betaald. Leuker kunnen we het niet maken, maar het moet gewoon beter.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter