Nieuws
Burgemeester schrapt stemming messenverbod

Burgemeester Jules Bijl heeft een stemming van de gemeenteraad geschrapt. Aanleiding vormden problemen met het digitale stemsysteem. De burgemeester maakte meteen duidelijk dat dat systeem wat hem betreft voorlopig niet meer gebruikt zal worden.

De problemen ontstonden bij de stemming over een voorstel van CDA en VVD om in de algemene plaatselijke verordening (APV) een verbod op het dragen van messen in te voeren.

Van de 35 gemeenteraadsleden waren er drie afwezig. De uitslag van de stemming was echter elf voor en zeventien tegen. Tezamen 28 stemmen. Het was VVD-gemeenteraadslid Ole Heil die constateerde dat die uitslag niet kon kloppen.

Na een reset van het systeem functioneerde het nog niet waarna de burgemeester de uitslag ongeldig verklaarde omdat onduidelijk was wie gestemd had en wat er gestemd was.

Er volgde een nieuwe stemming met handopsteken. Ook daarbij ging het nog even mis. De uitslag werd in eerste instantie als 11 voor en 19 tegen gemeld. Later werd dat bijgesteld naar 11 – 21. Voor waren alleen CDA en VVD.

Het stemsysteem is nieuw. Het werd geïnstalleerd in de periode rond de gemeenteraadsverkiezing toen de gemeenteraad vanwege die stembusgang niet vergaderde.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter