Mening
U zegt het maar: Een wassen neus, ja

Dat de HOV, de hoogwaardige openbaar vervoerverbinding tussen Den Haag CS, Binckhorst en Station Voorburg met een aftakking naar Rijswijk/Delft, de gemoederen bezig houdt, is algemeen bekend. Zowel binnen als buiten de politiek.

Op 24 juni werd het voorkeurstracé voor een HOV-tram bekend: Binckhorstlaan, Maanweg, Huygenstraverse naar Station Voorburg; Binckhorstlaan, Prinses Mariannelaan, Geestbrugweg naar Rijswijk/Delft.

Liefst 1700 pagina’s papier werden er over het project vrijgegeven. Eenieder werd opgeroepen schriftelijk zijn mening te geven – zienswijzen in ambtelijk jargon – tussen 8 augustus en 9 september. Daaraan voorafgaande organiseerde de projectorganisatie Binckhorst Bereikbaar informatiemarkten. De eerste was gisteravond.

Een armoedig zaaltje aan de Geestbrugkade. Meer vertegenwoordigers van de organisaties betrokken bij de HOV dan belangstellende burgers, tenminste toen ik er was. Her en der wat plattegronden van tracés. Waarbij de gemeente Leidschendam-Voorburg de reeds afgevallen variant met een lightrail presenteerde. Lekker handig.

In een hoek de uitgeprinte 1700 pagina’s aan stukken; keurig opgesplitst volgens de diverse documenten. Van een actieve benadering van bezoekers was geen sprake. De aanwezige ‘ambtenaren’ waren liever met elkaar in gesprek.

Buiten rondom een plattegrond van het HOV-tracé bij de Lekstraat in Den Haag, een aantal ondernemers. Die hebben geconstateerd dat de trambaan dwars door hun bedrijfspanden gaat.

Een dame van de gemeente Den Haag wijst hen erop dat het nog maar om een voorlopig tracé gaat en dat B&W van Den Haag in augustus een gesprek met hen plannen. Op de vraag wat dat nog voor zin heeft, komt geen direct antwoord.

‘Het is belangrijk dat u uw mening kenbaar maakt’ luidt de dooddoener. Als één van de ondernemers constateert dat het toch allemaal ‘een wassen neus’ is luidt het verrassende antwoord ‘ja’, waarna de betrokken dame haar zin een andere wending geeft en niet meer op het onderwerp ingaat.

‘Ja’ dus, de zienswijzen hebben kennelijk geen enkele zin (meer). Zoals de betrokken ondernemer constateerde. Waarmee hij indirect ook een oordeel velde over de informatieavond. Nutteloos. En dan te bedenken dat er nog twee volgen: op 25 en 31 augustus.

Het voorkeurstracé wordt het definitieve, zo veel is duidelijk. En op vraag van de Haagse ondernemers waar ze dan met hun bedrijf heen moeten, bleef het stil. Heel stil. En dat zegt alles. De koffie, die ik zelf moest gaan halen, heb ik maar laten staan. Thuis smaakt dat bakkie toch beter.

(naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter