Nieuws
1200 woningen bij station Laan van NOI

Aan de Haagse kant van station Laan van Nieuw Oost Indië komen 1200 woningen. Ze komen te staan op het terrein van het voormalige ministerie van Sociale Zaken. Met de bouw kan eind 2023 worden begonnen; de bewoning is voor 2027 voorzien.

Dat bleek tijdens een informatieavond over de plannen door ontwikkelaar VORM, architect Barcode, landschapsarchitect Delva en de gemeente Den Haag. Erkend werd dat het plan een relatie heeft met de Voorburgse kant van het station. Het hele gebied krijgt een kwaliteitsimpuls, zo werd gezegd.

Behalve het oude ministerie verdwijnen aan de Haagse kant ook de tramrails, de Anna van Hannoverstraat tusen Laan van Nieuw Oost Indië en Wilhelmina van Pruisenweg, en de fietsenstallingen. In de plaats van Sociale Zaken komen twee gebouwen met een brede doorgang ertussen richting Schenkkade. Op de twee gebouwen komen op de hoeken woontorens, elk 75 meter hoog. Aan de kant van de Schenkkade komen parallel aan die kade ook twee woongebouwen van elk 35 meter hoog.

Voor het station komt een wandelgebied met plantenbakken, bomen, waterpartijen, zitjes en terrassen. Onderin de gebouwen komen bij het station winkels waaronder een supermarkt. Elders gaat het om ruimten voor gezondheidsdiensten, sport, en een gemeenschapsruimte voor bewoners en omwonenden. Het talud van het spoor wordt groen.

Het wandelgebied op het stationsplein wordt tussen beide gebouwen door, doorgetrokken richting Schenkkade. Aan die kant komt meer groen. Auto’s krijgen toegang vanaf de Schenkkade en de Anna van Hannoverstraat tot de Wilhelmina van Pruisenweg. Daar komt een keerlus en kunnen treinreizigers worden afgezet dan wel opgehaald.

Onder de nieuwe woongebouwen komen parkeergarages. Die zijn toegankelijk vanaf de Anna van Hannoverstraat en de Schenkkade. Er komt ook een ondergrondse fietsenstalling die via de Laan van Nieuw Oost Indië bereikbaar is.

Van de te realiseren woningen zit 30 procent in de sociale sector, 20 procent in het middensegment. Er komen woningen voor alle doelgroepen tot aan penthouses aan toe. De vier woontorens krijgen elk een ander uiterlijk, met verspringende gevels, terrassen en balkons. Er komt groen langs de gevels en er wordt gerekend met daktuinen. Tussen alle nieuwbouw komt een ronde vijver, in een plein van 500 vierkante meter.

Behalve de woningen (die 90.000 vierkante meter omvatten) komen er kantoorruimte (24.000 vierkante meter) en voorzieningen (6000 vierkante meter). Het BP tankstation aan de Laan van Nieuw Oost Indië blijft vooralsnog. Op termijn zou het echter moeten verdwijnen.

Volgens de betrokken partijen wordt het gebied geen ‘betonnen getto’ of ‘monotone bak’ maar wordt het geheel juist speels en groen. Een ‘stadsoase’ zoals het werd genoemd. Den Haag wil nog dit jaar het bestemmingsplan wijzigen om de bouw mogelijk te maken. Direct daarop volgen bouw- en omgevingsplan. (illustratie gemeente Den Haag)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter