Nieuws
Meer zorgen over vaste lasten

De druk op het betalen van de maandelijkse vaste lasten is groot. 71% van de Nederlanders heeft in 2022 meer zorgen over het betalen van de lasten dan een jaar eerder. Bij 87% van de groep die zich zorgen maakt, stegen de vaste kosten. Bij slechts 6% wordt de druk op het voldoen van de kosten veroorzaakt door een lager inkomen. In vergelijking met een jaar eerder ervaren Nederlanders vooral hogere kosten voor energie (72%), vervoerskosten zoals benzine en openbaar vervoer (57%), internet en tv (46%) en verzekeringen (41%). Slechts 4% geeft aan geen hogere lasten te ervaren. Dit blijkt uit onderzoekdoor vergelijkingssite Pricewise, in samenwerking met bureau Panel Inzicht.

Voor Nederlanders die kampen met hogere energiekosten (72%) in vergelijking met een jaar eerder, lopen de kosten bij 28% op tot meer dan 1200 euro per jaar. Een andere groep betaalt tot wel 600 euro meer op jaarbasis (38%). Van de Nederlanders die kampen met hogere internet- en tv-kosten (46%), betaalt 64% tot wel 300 euro meer per jaar dan een jaar eerder.

Hans de Kok, directeur Pricewise: ,,De inflatie hakt er flink in. Er lijkt daarnaast geen eind te komen aan de stijging van de vaste lasten. De benzineprijzen stegen afgelopen week enorm en de zorgen over de energierekening zijn er al maanden. Hopelijk zorgt een zonnige zomer voor wat rust en drukt dat de energiekosten. Het einde van de prijsstijgingen is vooralsnog niet in zicht. De energiewereld blijft voortdurend turbulent. Vorige week gingen de inkoopprijzen van energie opeens zeer fors omhoog. Een goed advies voor het energiecontract is nog altijd moeilijk. Blijf in ieder geval oriënteren. Zorg ervoor dat je niet onnodig in een hoog tarief terechtkomt en de prijs in de gaten houdt. Dat geldt ook voor je andere vaste lasten zoals internet, tv en verzekeringen. Besparen op je vaste lasten is nu belangrijker dan ooit.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter