Nieuws
Aziatische verpleegkundigen ter verlaging werkdruk

De HMC-ziekenhuisgroep (Antoniushove, Bronovo, Westeinde) zet als eerste in Nederland in op het aannemen van goed opgeleid zorgpersoneel uit Azië. Na positieve ervaringen tijdens oriënterende dienstreizen door zorgmanagers van HMC aan de Filipijnen, Indonesië en India heeft bestuursvoorzitter Ingrid Wolf vandaag een contract getekend met arbeidsbemiddelaar OTTO Health Care. In een proefperiode komen twaalf Aziatische verpleegkundigen met verschillende specialisaties in dienst van het ziekenhuis.

,,Om de hoge werkdruk voor onze verpleegkundigen te verlagen moeten we out-of-the-box denken”, zegt Ingrid Wolf. ,,Wij geloven in deze aanpak met OTTO Health Care. Uiteraard is met de komst van deze nieuwe collega’s niet alle werkdruk opgelost. Maar het is één van de initiatieven die we nemen om die enorme werkdruk te verlagen. Want dat verdienen onze verpleegkundigen.”

,,De nood is hoog. We hebben al twee jaar in HMC 140 vacatures voor verpleegkundigen open staan. Door de vergrijzing vergroot de zorgvraag en er zijn steeds minder jonge mensen om de zorg te geven. Zelfs als we alle uittreders kunnen behouden, dan nog steeds is er veel meer werk dan mensen die het werk kunnen doen.”

Frank van Gool (OTTO Health Care): ,,We zijn blij dat HMC lef toont om ook voor deze oplossing te kiezen om het personeelstekort terug te dringen. Wij hebben ervaren en gemotiveerde verpleegkundigen van hoog niveau geworven in de Filippijnen, Indonesië en India. Deze verpleegkundigen zijn uitgebreid getraind en gescreend in beheersing van Nederlandse (medische) taal en in onze zorgcultuur voordat ze naar Nederland komen. Daarnaast investeren we in goede huisvesting en inburgering.”

Uiteraard zijn een warm welkom en een goede begeleiding in HMC een cruciale voorwaarde voor succes. Er wordt gewerkt aan een welkomstprogramma, een begeleidingstraject en een buddysysteem. Ingrid Wolf: ,,Als stadsziekenhuis met een diverse populatie zijn we als HMC als geen ander in staat om collega’s uit andere culturen in ons huis op te nemen. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

De verpleegkundigen komen voor vijf jaar in dienst van HMC. In het najaar starten circa 6 nieuwe collega’s en dat aantal groeit uiteindelijk tot 12 collega’s. Ze beginnen op de verpleegafdeling en starten direct met het behalen van hun BIG-registratie. Doel is dat ze na circa een jaar inzetbaar zijn als zelfstandig verpleegkundige. Na vijf jaar gaan deze verpleegkundigen weer terug naar hun thuisland met in hun rugzak vol waardevolle kennis en ervaring die direct inzetbaar is in de ziekenhuizen daar. (foto Michel Groen)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter