Nieuws
B&W worstelen met opvang Oekraïnse vluchtelingen

De langdurige tijdelijke opvang voor Oekraïnse vluchtelingen die de gemeente op Vlietweg 16/17 (bedrijfsterrein Overgoo) laat inrichten is niet groot genoeg om ook alle Oekraïnse vluchtelingen uit gastgezinnen in Leidschendam-Voorburg een plek te kunnen bieden. ‘Het college van B&W worstelt met dit vraagstuk en zal hier na de schoolvakantie duidelijkheid over bieden’.

Dat schrijft wethouder Bianca Bremer in een brief aan de gemeenteraad. Bij gezinnen in Leidschendam-Voorburg zitten zo’n 190 Oekraïnse vluchtelingen. Dat cijfer schommelt door terugkeer naar Oekraïne of vertrek naar een andere gemeente. De opvang is in eerste instantie bedoeld voor 136 Oekraïnse vluchtelingen die in noodopvang zitten (hotel in Naaldwijk) en die de gemeente volgens regionale afspraken moet opvangen.

Daarnaast ligt er nog de wens zijdens de rijksoverheid om 68 Oekraïnse vluchtelingen uit particuliere opvang te huisvesten. Dat zijn echter niet per definitie mensen uit Leidschendam-Voorburg zelf. Oekraïners die weg moeten bij hun gastgezin kunnen zich nu melden bij de Broodfabriek in Rijswijk of via Takecarebnb. Daarna wordt er voor hen een nieuwe plek gezocht in een ander gastgezin of gemeentelijke opvang. Bij voorkeur binnen de regio, maar als deze niet beschikbaar is elders in Nederland.

Bremer: ‘Na de schoolvakantie worden gastgezinnen en ontheemden uitgenodigd voor een tweede ontmoetingsbijeenkomst. Er zijn ambtenaren aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden en informatie over de mogelijkheden op Overgoo te geven’.

De verbouwing van Vlietweg 16-17 is gestart, meldt de wethouder. ‘De eigenaar voert nog gesprekken met de laatste huurders over alternatieve locaties. Alle huurovereenkomsten zijn inmiddels beëindigd. De einddatum is afhankelijk van de gemaakte afspraken. Enkele huurders vertrekken naar Overgoo 11 en 13. Ook andere panden op Overgoo worden bij de zoektocht betrokken. Naast de huurders zijn ook veel onderhuurders die het pand gebruiken. De meeste hiervan zijn inmiddels vertrokken en de overgebleven onderhuurders vertrekken deze maand. De nieuwe bewoners zijn vanaf half september welkom’.

B&W hebben inmiddels ook een subsidieregeling opgezet voor initiatieven en maatschappelijk steun voor Oekraïnse vluchtelingen. De subsidiepot is 80.800 euro groot. De regeling loopt tot 1 januari 2024.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter