Nieuws
Miljoen over maar geen extra energietoeslagen

De gemeente houdt een miljoen euro over aan de energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen die getroffen worden door stijgende energiekosten. Toch willen B&W de doelgroep voor de toeslag niet vergroten.

Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Philip van Veller op vragen van de gemeenteraadsleden Diederik Visser (CDA) en Marie-Christine van der Gronde (GroenLinks).

De gemeente geeft de toeslag aan inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dat zijn er 4000 en kost 2,9 miljoen euro. Het verhogen van die grens naar 130 procent zou 3,4 miljoen euro vergen voor dan 4500 mensen. Van het rijk heeft de gemeente 3,9 miljoen euro voor de energietoeslag gekregen.

Van Veller stelt dat de toeslag een algemene maatregel is. Hij wil inwoners liever gericht helpen. Bovendien zouden de ambtenaren een wijziging van het toekenningssysteem nu niet aan kunnen.

Voor het geld van de toeslag dat nu overblijft beziet de wethouder de mogelijkheid het te gaan besteden aan gerichte maatregelen. Hij noemt de bijzondere bijstand.

Ook studenten die studiefinanciering hebben vallen nu buiten de toeslag. Van Veller verwijst naar het rijk dat die groep ook niet in de regeling heeft meegenomen, en naar een richtlijn van Stimulanz, experts inzake sociaal domein. Hij wil daar niet van afwijken.

De wethouder zegt niet te weten om hoeveel studenten het gaat, welk inkomen zij hebben en hoe hun woonsituatie is. Bij gebleken onredelijkheid kan wel de hardheidsclausule ingeroepen worden zodat er wel hulp kan worden geboden. Een andere optie is de individuele bijzondere bijstand.

Van Veller wijst er verder op dat ouders wettelijk verplicht zijn hun kinderen tot 21 jaar te steunen. Dat geldt ook voor energiekosten. Als ouders dat niet kunnen, kunnen zij een beroep doen op bijzondere bijstand.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter