Nieuws
Station Voorburg krijgt zonnepanelen

Deze week is begonnen met werkzaamheden voor het plaatsen van zo’n 200 zonnepanelen op station Voorburg. Die produceren 85 megawattuur (MWh) per jaar en leveren daarmee 70% van de energiebehoefte van dit station. Fietsers en voetgangers worden tijdelijk omgeleid op het fietspad. Medio september zijn de werkzaamheden, die ProRail in februari al aankondigde, afgerond.

De eerste paar dagen zijn verkeerregelaars aanwezig. Een stuk van de stalling wordt ingericht als werkterrein, maar er blijft genoeg plaats vrij voor het stallen van fietsen in de onbewaaktste stalling onder het station. Aannemer Rasenberg-APK bouwt allereerst een trappentoren naast het station op. De rolsteigers met ingebouwde trappen zorgen ervoor dat bouwers op een veilige manier gereedschappen mee de rolsteiger op kunnen nemen.

Op het perrondak worden gaten geboord in de spanten om de kabels naar de zonnepanelen door te voeren. Een veertien meter hoge schaarhoogwerker brengt alle bevestigingsmaterialen naar het perron dak. Na de bouwvak, begin augustus, gaat aannemer APK Rasenberg verder met het plaatsen van de zonnepanelen. Dit gebeurt ook vanuit de schaarhoogwerker.

De aannemer werkt over het algemeen overdag op reguliere werktijden. Een enkele keer werkt hij in de nacht, omdat er overdag te veel reizigers zijn om bepaalde werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Het gaat om drie nachten in de week van 29 augustus.

Het is mogelijk dat men tijdelijk geluid- of lichthinder ervaart, bijvoorbeeld van de boorwerkzaamheden.  De hoofdingang van station Voorburg blijft goed bereikbaar. De komende vijftien jaar krijgen álle geschikte daken op stations zonnepanelen. (illustratie ProRail)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter