Nieuws
Nieuw weidevogelgebied in de maak

De provincie Zuid-Holland gaat samen met de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer alsmede het Hoogheemraadschap Rijnland een nieuw weidevogelgebied inrichten op de grens van beide gemeenten nabij Stompwijk. Het gaat om een plek in de Zoetermeerse Meerpolder, ten noordoosten van Meerpolder 1. In 2020 hebben de betrokken partijen daar al een overeenkomst toe gesloten. Nu wil men starten.

Vanaf Meerpolder komt er een voetpad naar het gebied. Daar wordt een kijkpunt opgezet. Het gebied zelf bestaat uit een stelsel van sloten, paden en ingezaaide kruidenbedden. Het geheel wordt door hagen en hekken omgeven. Het gebied moet aantrekkelijk zijn voor weidevogels en de biodiversiteit dienen. Er komen meer sloten zodat er meer water opgevangen kan worden. Er is ruimte voor ‘extensieve recreatie’ en natuurbeleving.

Om het geheel vorm te geven wordt er zo’n 2000 kubieke meter grond afgegraven en afgevoerd. Het gebied is inmiddels eigendom van de provincie. Dat is middels kavelruil tot stand gekomen.

Enkele jaren geleden plande de gemeente Leidschendam-Voorburg nog de bouw van een windturbine bij het gebied. Die locatie viel later af. De gemeenteraad heeft beslist dat er in de gemeente geen plek is voor windturbines.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter