Nieuws
Den Haag bouwde te hoog op Binckhorst

De gemeente Den Haag heeft te hoge bouw toegestaan op de Binckhorst zonder te motiveren waarom men dat toestond. Dat heeft de Haagse rechter bepaald in een zaak aangespannen door inwoners van Voorburg-West.

Het gaat om twee woontorens: Elara op de hoek van Maanweg en Regulusweg, alsmede Nova aan de Melkwegstraat met als formeel adres Maanplein 110. Elara is 50 meter hoog. Er komen 140 sociale huurwoningen in. Nova is goed voor 183 appartementen en een hoogte van 70 meter.

Formeel is de maximale bouwhoogte in het Haags beleid 30 meter. Om daarvan af te wijken moet de gemeente Den Haag zulks motiveren. Dat is volgens de rechter onvoldoende gebeurd.

In het geval-Elara zal Den Haag zulks nu alsnog binnen zes weken moeten doen. De bouw heeft het hoogste punt al bereikt. Wat de gevolgen zijn indien de rechter niet overtuigd wordt door Den Haag, is onbekend. Bouwer Pleijsier bouwt nu op eigen risico.

De bouw van Nova moet nog starten. Er ligt nu alleen een fundament. In dit geval zal ook het zogenoemde Omgevingsplan aangepast moeten worden om de verhoogde bouw mogelijk te maken. Datzelfde geldt voor alle andere hoogbouwplannen op de Binckhorst. Lopende projecten zoals Frank is een Binck op de hoek van Melkwegstraat/Saturnusstraat (205 woningen) worden er niet door getroffen. (illustraties Pleijsier bouw)

Elara

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter