Nieuws
Start vaccinatie apenpokkenvirus

Maandag 25 juli start GGD Haaglanden in opdracht van het ministerie van VWS met vaccineren tegen het apenpokkenvirus. GGD Haaglanden zal in samenwerking met verschillende HIV-behandelcentra in de regio gefaseerd starten met uitnodigen. Mensen, die het meeste risico lopen om besmet te raken met het apenpokkenvirus, ontvangen als eerste een uitnodiging voor een vaccinatie.

Op dit moment zijn veruit de meeste bevestigde besmettingen geconstateerd bij mannen die intiem contact hebben met andere mannen. Daarom is besloten als eerste de groep mannen uit te nodigen die seks hebben met mannen en PrEP- medicatie gebruiken. Daarna zal een bredere groep een uitnodiging krijgen.

Op dit moment zijn er 67 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus in Haaglanden. Over het algemeen is het verloop van de ziekte mild. Een besmetting kan soms wel pijn en ongemak veroorzaken. Omdat het aantal bevestigde gevallen blijft toenemen, ook internationaal, is het belangrijk dat er bij klachten wordt getest. Het advies is om bij een besmetting 3 weken in isolatie te gaan. Daarnaast is het dringende advies om geen intiem contact te hebben als u een risicocontact bent, óók al bent u gevaccineerd.

Het is niet mogelijk zelf een afspraak te maken voor een apenpokkenvaccinatie. Meer informatie over het apenpokkenvirus vindt u op de website van het RIVM en op de website van SOA Aids Nederland

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter