Activiteiten
Achter de schermen van Kasteel Duivenvoorde

Voor het eerst zijn de zolders en kunstdepots van Duivenvoorde te bezoeken. Tijdens de speciale zolderrondleidingen kan de bezoeker een blik werpen achter de schermen en komt hij/zij op plekken die nooit eerder zijn opengesteld voor het publiek. De klokkenzolder bijvoorbeeld, waar gedurende vele eeuwen alle personeelsleden van Duivenvoorde, sinds 1671, hun naam in het hout hebben achtergelaten. En Duivenvoorde organiseert komende maanden nog veel meer (kunst)historische rondleidingen, binnen én buiten het kasteel.

Waar in andere buitenhuizen en kastelen het personeel ‘downstairs’ woonde en sliep, was dat op Kasteel Duivenvoorde juist ‘upstairs’: op de enorme zolders. De traditie was, dat zij allen hun naam achterlieten in de houten balken. Op een deel van de zolders is nog te zien waar het personeel bivakkeerde in kleine ruimtes, een groot contrast met de voorname en elegante ruimtes beneden. De rondleiding start in de oude personeelskeuken en voert van daar richting de zolders. Met voorwerpen en historische kostuums wordt een beeld gegeven van hoe het leven toen moet zijn geweest voor het legertje hardwerkende bedienden – tot in de jaren ’60 van de twintigste eeuw!

De kunstdepots van Kasteel Duivenvoorde bevinden zich eveneens op de zolders en de rondleiding gaat ook hier langs. In de depots liggen verschillende bijzondere objecten uit de collectie opgeslagen. De prachtige verzameling wandelstokken bijvoorbeeld, een echte ‘girafpiano’ en de unieke schelpencollectie van kasteelvrouwe Henriette. Hoe gaat het bewaren van deze objecten eigenlijk in zijn werk? Hoe zorgen we ervoor dat de bijzondere stukken bewaard blijven? In verband met de vele trappen is deze rondleiding alleen toegankelijk voor mensen die goed ter been zijn.

Naast de zolderrondleidingen is er deze zomer voor jong en oud van alles te doen op het landgoed. Tijdens de zomerperiode is Duivenvoorde ook op woensdag geopend, speciaal voor kinderactiviteiten. Ga gewapend met de speciale doorgeef-audiotour en een koffertje vol opdrachten op pad door het kasteel. Ontdek het heldhaftige verhaal van ridder Jan, hoor het verhaal van een heuse ontploffing op het landgoed en leer alles over de bijzondere erfenis van Henriette. Voor alle kinderen is er na afloop van het bezoek een verrassing in de winkel. Voor alle bezoekers zijn er diverse rondleidingen, zoals de kasteelrondleiding door Bloeiend Duivenvoorde (die aansluit op 200 jaar Mauritshuis), de historische parkrondleiding door de tuinen en de speciale portrettenrondleiding.

Wegens groot succes heeft Duivenvoorde het duo Botanica weer gevraagd voor een concert in de tuin. Het programma  ‘Zeg het met bloemen’ sluit aan op de feestelijke tentoonstelling Bloeiend Duivenvoorde. Botanica is geïnspireerd op bloemen en planten, een muzikaal bloemboeket van muziekstukken voor piano solo, saxofoon solo en saxofoon-piano. Tickets boeken via  https://www.kasteelduivenvoorde.nl

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter