Nieuws
Weghalen vlaggen inbreuk recht tot demonstreren

Het weghalen van alle omgekeerde Nederlandse vlaggen die protesterende boeren en hun sympathisanten hebben opgehangen is een te grote inbreuk op het recht om te demonstreren. Dat stelt Toine Beukering, lid van Provinciale Staten voor JA21. Gedeputeerde staten lieten onlangs weten dat alle vlaggen vanaf 5 augustus worden weggehaald omdat zij een gevaar zouden vormen voor de verkeersveiligheid.

‘Er is veel (boeren)protest tegen de voorgenomen stikstofplannen van het kabinet, onder andere kenbaar gemaakt via de (omgekeerde) vlaggen die in de openbare ruimte te zien zijn. Tot verbijstering van JA21 kwam de provincie onlangs met het bericht dat de vlaggen verwijderd zullen gaan worden na 5 augustus, volgens de berichtgeving van de provincie zelf omdat de verkeersveiligheid in het geding zou zijn’, aldus Beukering.

Derhalve stelt hij de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten: ‘Als verkeersveiligheid de reden is, waarom werden de vlaggen dan niet meteen maar pas nu pas weggehaald? Protestvlaggen die een direct gevaar vormen voor de verkeersveiligheid, zoals voor verkeerslichten, zijn logischerwijs verwijderd. Maar waarom moeten nu alle vlaggen weg, ook vlaggen die geen gevaar voor de verkeersveiligheid vormen? Is het college het met JA21 eens dat dit te rigoureus is en te veel inbreuk pleegt op het recht om te demonsteren? Zo nee, waarom niet’.

‘Is het weghalen van de protestvlaggen het waard om tienduizenden euro’s gemeenschapsgeld aan uit te geven? Zo ja, dan zouden we graag onderbouwd zien waarom dit bedrag zo hoog is. Gaat de provincie ook andere vlaggen uit voorzorg langs provinciale wegen verwijderen? Zo nee, waarom niet’.

In Leidschendam-Voorburg blijven de vlaggen vooralsnog hangen. Burgemeester Jules Bijl wil eerst een gesprek aangaan met agrariërs in de gemeente.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter