Nieuws
Geen criminele jeugdbenden actief

Binnen de gemeente zijn geen criminele jeugdbenden actief. Er zijn ook geen strafrechtelijke feiten geregistreerd die aan jeugdbenden te koppelen zijn. Dat heeft een woordvoerder van B&W laten weten. Zij baseert zich op gegevens van politie, justitie en de gemeente zelf.

Vorige week werd bekend dat Den Haag, Zoetermeer en Delft gezamenlijk gingen optreden tegen ongeveer 30 jeugdbenden. Eerder dit jaar werd er op grond van berichten over jongeren in Leidschendam-Noord die met steekwapens rondliepen en die ook verborgen voor anderen om te gebruiken, een verband gelegd met die jeugdbenden.

Volgens de woordvoerster van B&W werkt Leidschendam wel nauw met de drie gemeenten samen om zich te houden op de problematiek van jeugdbenden en waar nodig preventief te kunnen optreden.

Binnen de gemeente zijn wel vier overlast gevende jeugdgroepen actief. De politie heeft een goed beeld van hen. Er komen geen nieuwe groepen bij, wel verandert de samenstelling van de groepen geregeld. De overlast bestaat vooral uit gebruik lachgas, verloedering, vervuiling en lawaai. De groepen kunnen intimiderend zijn of als zodanig overkomen. Sommige leden vertonen individueel crimineel gedrag.

Bij de aanpak van de jeugdgroepen werkt de gemeente samen met de politie, het onderwijs, jongerenwerk en handhaving. In overleg wordt beoordeeld welke maatregelen nodig zijn. Dit is maatwerk en kan dus verschillen per groep. Er is daarnaast gestart met Dealbreakers, een proefproject gericht op het informeren en weerbaar maken van jongeren. Er is een training ontwikkeld voor ouders, docenten en leerlingen om signalen te herkennen. (illustratieve foto)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter