Activiteiten
(Afval)waterdag bij scouting

Op woensdag 17 augustus organiseren scouting Hubertus Brandaan en Sport&Welzijn een (afval)waterdag voor jongeren tussen 9 en 13 jaar. Deze is gekoppeld aan de Vliet Clean Sup waarbij jongeren al suppend de Vliet tussen Leiden en Delft ontdoen van afval.

Tussen 10.00 en 14.00 uur kunnen de deelnemers bij de scouting (Oosteinde 144 Voorburg) een workshop (afval)suppen volgen verzorgd door SUPBinckies. Bij een mobiel waterlaboratorium kunnen waterproefjes gedaan worden in relatie tot schoon water. Dit onder leiding van Wavemakers United in samenwerking met waterbedrijf Dunea en Milieu-educatie Den Haag. Ter plekke is er ook een plasticlaboratorium waarbij deelnemers leren van plastic afval nieuwe producten te maken. Deze activiteit wordt aangeboden door Lang Leve Plastic, Nikki Hes en Milieu-educatie Den Haag.

De deelnemers aan de Vliet Clean Sup worden rond 14.00 uur bij Hubertus Brandaan verwacht. Van 16 tot en met 19 augustus wordt de afstand in vier etappes afgelegd. Organisator stichting Techniekmenu wil met de Vliet Clean SUP bewustwording van het belang van schoon (drink)water voor mens en natuur creëren bij jongeren.

Schoon water draagt bij aan een gezonde leefomgeving en natuur. Een groeiende bron van vervuiling is zwerfafval. Plasticafval hoort niet in het water thuis. Het komt vanuit onze wateren terecht in de zeeën en draagt bij aan de plastic soep. Ook vallen plastics uiteen in microplastics die weer terechtkomen in vissen en andere waterdieren. De waterschappen zijn daarom blij met deze actie die bijdraagt aan een schone Vliet en aan bewustwording rondom dit onderwerp. Drinkwaterbedrijf Dunea zorgt graag samen met inwoners voor schone bronnen: want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit gezuiverd te worden.

De Vliet Clean SUP start op dinsdag 16 augustus in het centrum van Leiden. Op 17 augustus is de tweede etappe van Vlietland naar Voorburg. De derde etappe op 18 augustus gaat van Voorburg naar Den Haag. De laatste etappe op 19 augustus gaat van Den Haag naar het centrum van Delft waar de finish ligt. De jongeren worden begeleid door ervaren instructeurs van SUPBinckies en begeleiders van verenigingen in bootjes. Het afval wordt verzameld en per afgelegd traject onderzocht en geïnventariseerd door Noria Sustainable Innovators.

In Leiden, Voorburg, Den Haag en Delft wordt aan elke etappe van de Vliet Clean SUP een vakantie-evenement gekoppeld. Per dag maken tientallen kinderen van 8-12 jaar uit wijken met een lage economische status op ontdekkende en sportieve wijze kennis met het belang van schoon water en wat je praktisch kunt doen om plastic soep bij de bron aan te pakken. Ze gaan afvalsuppen, doen waterproefjes en maken nieuwe producten met plastic afval. (foto Buro Visto/Walter van Polanen.)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter