Nieuws
Den Haag viert resultaat annexatie

Den Haag viert op zaterdag 27 augustus dat in 2002 de wijken Leidschenveen en Ypenburg samengevoegd werden tot één stadsdeel. Dat de Hofstad beide wijken in handen kreeg is een uitvloeisel van de annexatie van delen van Leidschendam, Voorburg en Nootdorp die medio 2001 zijn beslag kreeg.

Op de 27ste wordt van 12 tot 22 uur een festival gehouden bij stadsboerderij Landzicht, Aristoteleslaan, en De Smulhoeve, Socrateslaan. Het festival kent een afwisselend programma met muziek, theater en workshops voor jong en oud. Een greep uit het programma: optredens van Haagse muzikanten, zoals Greenhouse, Anne-Tjerk Mante (finalist Haags Songfestival) en Micha Götz en Rap van Vlug. Workshops zijn er op het gebied van theater, muziek en yoga. Bezoekers kunnen leren broodjes te bakken, en er zijn circusacts en een poppentheater.

Stadsdeelwethouder Kavita Parbhudayal: ,,Het festival is een unieke kans om te zien hoeveel er in dit bijzondere stadsdeel gebeurt. Het motto is: feest vieren doe je samen, dus voel je van harte welkom om samen het 20-jarig jubileum te vieren van Leidschenveen-Ypenburg.’’ Het festival wordt de avond ervoor in basisschool De Bras ingeluid met een buurtdiner voor 300 bewoners.

Op 11 juli 2001 stemde de Eerste Kamer in met de annexatie van delen van Leidschendam, Voorburg en Nootdorp door Den Haag. In de Telegraaf zei de Leidschendamse burgemeester Mieke Bloemendaal (D’66): ,,Ik ben nog bezig met rouwverwerking. Ik neem het het politiek systeem kwalijk dat senatoren zó onder druk kunnen worden gezet dat zij geen eigen afweging meer kunnen maken.”

De Voorburgse burgemeester Michiel van Haersma Buma (VVD): ,,De teerling is geworpen, nu moet burgemeester Deetman van Den Haag maar waarmaken wat hij heeft gezegd over goede samenwerking met de buurgemeenten. Ik wacht op een uitnodiging voor een gesprek.”

De eerste burger van Nootdorp, oud-Kamerlid Haje Schartman (CDA): ,,Het is drie keer slikken en dan weer doorgaan. Het parlement beslist nu eenmaal.”

Naar aanleiding van de annexatie fuseerden Leidschendam en Voorburg tot één gemeente. Nootdorp deed hetzelfde met Pijnacker.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter