Nieuws
Ergernis over 3D-reclame haltes HTM

3D-reclames in HTM bus- en tramhaltes zijn onwenselijk. Er moet mee gestopt worden. Dat stellen de Haagse gemeenteraadsleden Lesley Arp (SP), Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) en Robert Barker (Partij voor de Dieren). Zij hebben vragen aan B&W van Den Haag gesteld over deze reclamevorm die, voor zover bekend, nog niet is opgedoken bij HTM-haltes in Leidschendam-Voorburg.

De raadsleden willen weten of er een vergunning nodig is voor dit soort reclames waarbij ook dingen in en aan de abri’s hangen. Zo ja, waarom die gegeven wordt. En zo nee, hoe er gehandhaafd wordt. ‘Zijn er tram- en bushaltes waar deze ‘specials’ niet worden toegestaan, bijvoorbeeld vanwege het historische karakter van de omgeving? Worden deze specials ook in esthetisch opzicht beoordeeld?’

‘Hoe wordt de verkeersveiligheid betrokken bij het plaatsen van de reclame-uitingen? Hoe wordt voorkomen dat mensen die langsrijden daardoor minder op de weg letten en zo ongelukken gebeuren? Het doel van deze specials is onder andere dat passanten foto’s / selfies maken met de reclame-objecten, wat extra publiciteit oplevert voor het adverterende bedrijf. Een reclamebureau dat deze specials ontwikkelt benoemt op haar website ook de mogelijkheid om touchscreens en geluiden toe te voegen’.

‘Is het college het met ons eens dat het onwenselijk is dat er fysieke ruimte in de halte wordt ingenomen door 3D-reclames die ook door reizigers benut kan worden op drukke momenten? Is het college het met ons eens dat opzichtige reclame-uitingen die expliciet uitnodigen tot interactie (bijvoorbeeld het maken van selfies) tot opstoppingen kunnen leiden op drukke haltes waar bijvoorbeeld ook mensen met kinderwagens en rollators moeten passeren en dat dit onwenselijk is?’

‘Is het college het met ons eens dat reclame-uitingen met geluid in tram- en bushaltes ronduit irritant kunnen zijn en daarom überhaupt onwenselijk zijn? Wat is het beleid van het college met betrekking tot reclame-uitingen met geluid? Worden deze toegestaan? Of zijn hier aanvullende vergunningen voor vereist? Is het college het met ons eens dat het met oog op bovenstaande, maar ook vanwege het risico op opstoppingen bij haltes en de ruimte die reclame-uitingen in beslag kunnen nemen, wenselijk is om geen 3D-reclames meer toe te staan bij tram- en bushaltes? Zo ja, hoe en per wanneer gaat het college haar beleid hierop aanpassen?’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter