Nieuws
Monument Oranjekwartier; Wooninvest in geweer

Woningcorporatie Wooninvest heeft bij de gemeente een zogenoemde ‘zienswijze’ ingediend tegen het voornemen om 96 te slopen sociale woningen in het Voorburgse Oranjekwartier aan te wijzen als gemeentelijk monument. Op 28 juni schreef wethouder Bianca Bremer de gemeenteraad dat het complex een ‘voorlopige monumentenstatus’ had verkregen. Tot en met afgelopen vrijdag kon daar tegen middels een zienswijze bezwaar worden gemaakt. B&W dienen die zienswijzen nu te beoordelen en een definitief besluit te nemen.

Wooninvest, eigenaar van de panden, wil ze slopen en vervolgens nieuwbouw plegen. Een meerderheid van de gemeenteraad keerde zich daar tegen. Het gaat om een historisch tuindorp uit 1921 dat als cultureel erfgoed bewaard moet blijven, zo luidde het oordeel. Renovatie moet dan het uitgangspunt zijn. De wethouder heeft op 13 juli met Wooninvest-topman Peter van Heeswijk gesproken. Daarbij werd afgesproken dat er verschillende alternatieven zouden worden verkend, zonder duidelijk te maken wat daaronder werd verstaan.

Volgens Wooninvest is voor renovatie nieuw langdurig onderzoek nodig. Dat leidt tot hogere kosten. Renovatie is bovendien al duurder dan sloop/nieuwbouw aldus de corporatie. Wooninvest claimt het benodigde geld ook niet te hebben.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter