Nieuws
GGD schaalt op voor nieuwe vaccinatiecampagne

De GGD-Haaglanden gaat opschalen voor een nieuwe vaccinatiecampagne tegen corona die vanaf september start. Dat blijkt uit een brief van GGD Haaglanden aan de gemeenteraad. De inhoud:

‘Het aantal besmettingen in Haaglanden is aan het dalen. Ook landelijk neemt het aantal besmettingen af. Dit is terug te zien in de afname van het aantal COVID-19 patiënten op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen in Nederland en Haaglanden. Op de intensive care units in Haaglanden en Nederland is het aantal intensive care patiënten op dit moment stabiel laag. Deze cijfers wijzen er op dat de piek van de zomergolf gepasseerd is.

Landelijk wordt er rekening gehouden met een nieuwe coronagolf in het najaar. Om de negatieve effecten van deze mogelijke golf zo veel mogelijk te beperken heeft de minister de uitgangspunten bekendgemaakt voor de nieuwe coronavaccinatiecampagne. Vanaf september zal grootschalig worden ingezet op een nieuwe vaccinatieronde voor mensen van 60 jaar en ouder, zorgmedewerkers en mensen met een verminderde weerstand – de zogeheten griepgroepen. Zij kunnen als eerste weer een herhaalprik krijgen. Vervolgens is het mogelijk voor iedereen van 12 jaar en ouder om een herhaalprik te ontvangen.

Daarbij wordt naar verwachting gebruik gemaakt van vernieuwde vaccins, die effectiever zijn tegen de coronavarianten die op dit moment dominant zijn. GGD Haaglanden schaalt hiervoor op naar tussen de 25.000 en 35.000 vaccinaties per week. Op het moment worden er op de verschillende locaties wekelijks enkele duizenden herhaalvaccinaties en enkele tientallen eerste en tweede vaccinaties gezet.

Om de opschaling te bewerkstelligen is het belangrijk om personeel en middelen van de GGD optimaal in te zetten op locaties waar we grote groepen mensen snel en ordelijk kunnen vaccineren. Daarom gaan we vaccineren op de vaste locaties in Delft, Zoetermeer, ’s Gravenzande en Den Haag. Tijdens de campagne gaan we alleen vaccineren op afspraak. Het fijnmazig en mobiel vaccineren zal daarom tijdens de najaarscampagne tijdelijk worden onderbroken. Zodra de campagne op streek is en er weer capaciteit vrijkomt, zullen we dit, in afstemming met de gemeenten, opnieuw oppakken. Het blijft natuurlijk mogelijk om een 1e of 2e vaccinatie te ontvangen. Dit kan op afspraak bij de vaste locaties en met vrije inloop op een speciale locatie, één dag in de week. Welke dat is zal de GGD begin september bekend maken’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter